Wat zijn de kosten van kwalitatief stucwerk?

De kosten van stucwerk kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, het type stucwerk, de moeilijkheidsgraad van het werk, de regio waarin je woont en de ervaring van de stukadoor.

Over het algemeen kunt u rekening houden met stukadoor prijzen die liggen tussen de 12 euro en 20 euro per m2. We zullen u op deze pagina een goed beeld geven van de kosten inclusief de materialen.

Strak stucwerk gespoten met latexverf

Wat kost stucen per m2?

Over het algemeen kun je voor traditioneel stucwerk rekenen op een gemiddelde prijs tussen de €12 en €22 per vierkante meter. Voor sierpleisterwerk zoals spachtelputz of rustiekputz liggen de kosten iets hoger per vierkante meter. Kiest u voor glad stucwerk, zoals glad pleisterwerk of glad pleisterwerk met een korrelstructuur, dan liggen de kosten nog hoger

Hieronder hebben wij een grafiek samengesteld van de gemiddelde kosten van verscheidende soorten stucwerk van stukadoorsbedrijf de Stucadoor-Expert te Amsterdam.

 Prijzen stucwerkPrijs per m²Aanvullende kosten?
spuitpleisterSpuitwerk/ spack (dun laagje)€7 – €11Nee
behangklaarGlad muren behangklaar€10 – €19Prijs voor behangen
sausklaarGlad muren sausklaar€14 – €22Prijzen voor schilderen/ saus-klaar
behangklaarGlad muren dik behangklaar€18 – €29Prijs behangen
sausklaarGlad muren dik sausklaar€20 – €30Prijzen schilderen/ sausklaar
stucwerk plafondGlad plafond sausklaar€15- €24Prijs voor schilderen
schuurwerk fijnSchuurwerk fijn€20 – €22Nee
schuurwerk_grofSchuurwerk grof€20 – €22Nee
granolGranol€16 – €21Nee
leemstucLeemstuc€29 – €39Nee
beton cireBeton Ciré€110 – €145Nee
tadelaktTadelakt€120 – €150Nee
microcementMicrocement€150 – €180Nee
microbetonMicrobeton€150 – €180Nee

Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende stukadoors en goed te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding en ervaring van de stukadoor voordat je een keuze maakt. Ook bij ons kunt u een offerte aanvragen, dit is geheel vrijblijvend. 

Prijsverschil tussen muur & plafond stucen

Over het algemeen is het stucen van een plafond duurder dan het stucen van een muur. Dit komt omdat het stucen van een plafond moeilijker en arbeidsintensiever is dan het stucen van een muur, vanwege de moeilijkere bereikbaarheid en de lastige hoeken en randen. Het prijsverschil tussen wanden en plafonds laten stucen kan zomaar rond de 6 euro per m2 liggen.

Je kan stucwerk gebruiken als finishing touch, en compleet met een kleur naar keuze laten afspuiten met latexverf. Daarnaast kun je stucwerk gebruiken als onderlaag, dat wil zeggen dat je er bijvoorbeeld nog behang of verf overheen doet.

Stucwerk woonkamer in Amsterdam

Prijs van stucwerk per ruimte

Wilt u verschillende ruimtes laten stucen? Bekijk hier dan de prijzen van stucwerk per ruimte.

Stucadoor kostenKosten per m²AfmetingenOppervlakte m²Totaal 
Woonkamer wanden€15,- per m²5 m bij 5 m en 2,5 m hoog50 m²€760,-
Woonkamer Plafond €20,- per m²5 m bij 5 m25 m²€590,-
Keuken wanden€15,- per m²3 m bij 4 m en 2,5 m hoog30 m²€470,-
Keukenplafond€20,- per m²3 m1 bij 4 m12 m²€220,-
Slaapkamer wanden€15,- per m²4 m bij 4 m en 2,5 m hoog40 m²€590,-
Slaapkamer plafond€20,- per m²4 m bij 4 m16 m²€310,-
Slaapkamer wanden€15,- per m²3 m bij 3,5 m en 2,5 m hoog30 m²€460,-
Slaapkamer plafond€20,- per m²3 m bij 3,5 m10,5 m²€200,-
Hal Wanden€15,- per m²2 m bij 5 m en 2,5 m hoog20 m²€310,-
Hal plafond€20,- per m²2 m bij 5 m10 m²€190,-
Totaal muren€15,- per m²170 m²€2.550,-
Totaal plafonds€20,- per m²73,5 m²€1.450,-
Totaal€4.000,-

Wat is het verschil tussen stucen en spuiten?

Over het algemeen is spuiten goedkoper dan stucen. Dit komt doordat spuiten een snellere en efficiëntere manier is om stucwerk aan te brengen, waardoor er minder arbeidsuren nodig zijn. Bovendien kan met spuiten meer oppervlakte in korte tijd worden behandeld, waardoor het ook mogelijk is om meer werk te verrichten in dezelfde tijd. Dit kan resulteren in lagere arbeidskosten en daarmee een lagere totaalprijs.

Hieronder kijken we verder naar de verschillen tussen het spuiten van stucwerk en handmatig stucwerk.

StucwerkSpuitwerk
Stucwerk is geschikt voor alle murenAlleen mogelijk op een egale muur
Staat van muur is belangrijk voor dikte stucwerkDeze laag is enkele mm dik, de onderlaag heeft een beschermend doel
Stucwerk kan zowel binnen- als buitenSpuitwerk is het meest geschikt voor binnen

Veel gestelde vragen

We krijgen veel vragen binnen over de prijzen van stucwerk. Mensen raken soms het overzicht kwijt door de wisselende berichten over prijzen en onduidelijke offertes. Hieronder een overzicht van de veel gestelde vragen:

Wat kost een gemiddelde stukadoor per m2?

De kosten van stucwerk kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, het type stucwerk, de moeilijkheidsgraad van het werk en de regio waarin je woont. U kunt rekening houden met prijzen tussen de 12 euro en 22 euro per m2.

Wat is het uurtarief van een stukadoor?

De meeste stukadoors nemen de complete stucklus aan voor een vast bedrag of vierkante meter prijs. Mocht de stukadoor per uur gaan werken dan gaat het vaak om een wat kleinere stucklus wat veel tijd in beslag neemt. Denk aan de onderkant van een trap of moeilijke trapopgang. Het uurtarief van onze stukadoor is gemiddeld 35 euro per uur.

Hoe weet ik of ik een goede stukadoor inhuur?

Let op bij het inhuren van een stukadoor dat deze een erkend stukadoorsbedrijf heeft en aangesloten is bij verschillende brancheverenigingen zoals de NOA of Hoofdbedrijfschap. Ook is het belangrijk dat u referenties van het stukadoorsbedrijf heeft, zodat u zijn werk kunt bekijken.

Woonkamer in 2 verschillende kleuren afgewerkt

Mogelijkheden stucwerk

Het is belangrijk om het juiste type stucwerk te kiezen dat past bij de uitstraling die je wilt bereiken in je huis. Een professionele stukadoor kan je helpen bij het kiezen van het juiste type stucwerk en kan je voorbeelden laten zien van verschillende soorten afwerkingen.

Behangklaar en sausklaar stucen

Een van de mogelijkheden is om uw woning behangklaar te laten stucen. Door het aangebrachte stukadoorswerk zullen alle oneffenheden in de muren worden weggewerkt en heeft u de perfecte ondergrond om te behangen.

Sausklaar stucwerk heeft een veel gladdere afwerking dan behangklare muren. Bij een sausklare afwerking kan u de wanden zelf schilderen of laten spuiten met latexverf. Als de muren sausklaar worden afgewerkt zal dit meer tijd in beslag nemen dan de muren behangklaar te laten stucen.

Sierpleister

Bent u op zoek naar een harde wandafwerking welke duurzaam is? Dan is sierpleister hetgeen wat u zoekt. Dit stucwerk is kras- en stootvast. Het voordeel van sierpleister is dat de pleister in verschillende korreldiktes kan worden aangebracht en meteen in de kleur die u wilt. Er zijn verschillende structuren te verkrijgen in sierpleisters. Denk hierbij aan Granol, spachtelputz of rustiekputz. De ene structuur is wat groffer dan de andere en heeft een ander effect op de muren. Het aanbrengen van sierpleister is een vak apart en vereist vaardigheid en ervaring van een professionele stukadoor.

Spackspuitwerk

Spackspuitwerk is een manier van stucwerk waarbij met behulp van een spuitmachine pleister op de muur of het plafond wordt gespoten. De pleister die wordt gebruikt bij Spackspuitwerk is een kant-en-klare spuitpleister op basis van kunsthars.

Spackspuitwerk is een snelle en relatief goedkope manier van stucen, omdat het aanbrengen ervan met behulp van een spuitmachine snel gaat en er minder arbeidsintensief werk bij komt kijken. Hierdoor kan er in korte tijd veel oppervlakte behandeld worden, wat de kosten van Spackspuitwerk doorgaans lager maakt dan traditioneel stucwerk.

Het resultaat van Spackspuitwerk is een gestructureerde en korrelige afwerking met een grove of fijne structuur, afhankelijk van de gekozen korrelgrootte. De korrelgrootte van de pleister bepaalt de grofheid van het oppervlak. Spackspuitwerk wordt vaak gebruikt als afwerking voor wanden en plafonds in woningen, kantoren, winkels en bedrijfspanden.

Spackspuitwerk heeft echter wel een aantal beperkingen. Zo is het lastiger om beschadigingen of scheuren te repareren dan bij traditioneel stucwerk. Ook heeft Spackspuitwerk minder keuze in afwerkingen vergeleken met traditioneel stucwerk. Daarnaast is Spackspuitwerk minder geschikt voor ruimtes die zwaar worden belast, zoals keukens of badkamers.

Schuurwerk aanbrengen

Schuurwerk is een soort stucwerk wat voor 90% op het plafond wordt aangebracht. De gipsplaag wordt handmatig aangebracht en wordt met cirkelvormige bewegingen door geschuurd met een spons. Zo krijg je prachtige diepte effecten die lijken op halve maantjes.

Het aanbrengen van schuurwerk is een ambachtelijk vak en vereist een hoge mate van vakmanschap van de stukadoor. Het is daarom belangrijk om een ervaren stukadoor in te schakelen voor het aanbrengen van schuurwerk.

Hoe kunt u besparen op de kosten van een stukadoor?

Hieronder hebben we een aantal bespaartips voor u op een rij gezet :

 • Ga onderhandelen met de stukadoor
 • Vraag op tijd verschillende offertes aan van stukadoren, zo kun jij de juiste keuze maken
 • Neem de tijd voor deze klus en neem geen overhaaste beslissingen.
Badkamer in Beton Cire

Totale kosten van uw stucwerk

Voor ongeveer 4000,- Euro inclusief btw is uw hele woning voorzien van stucwerk. Dit betreft een prijs voor een gemiddelde woning met twee slaapkamers waarvan wij de wanden en muren stucen.

Uiteraard kan de bovengenoemde prijs afwijken in uw situatie, niet iedere woning is te vergelijken met elkaar. Wel geeft het een goede indicatie. Zie hieronder hetgeen is opgenomen in de totaalprijs.

 • Materiaalkosten
 • Btw
 • Afvoeren van het afval
 • Kosten manuren
 • Reisvergoeding
 • Steigers (evt)
 • Veiligheidskleding 
 • Garantie

Deze kosten zijn niet in de totaalprijs opgenomen:

 • Kitten
 • Schilderen
 • Tegelen
 • Behangen
 • Stucen hoge muren en hoge plafonds
 • Grote scheuren dichtmaken 

Vraag vandaag nog geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan voor al uw stucwerk.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!