Plafond schilderen hoe en wanneer?

Is het plafond in uw woon of slaapkamer niet meer zo wit als het geweest was? Of wilt u graag uw plafond in een ander kleurtje schilderen? Dan is het de hoogste tijd om eens flink de mouwen uit handen te gaan steken.

Heeft u nog nooit een plafond in een nieuwe laag verf geschilderd? Of heeft u wel eens geprobeerd het plafond te witten maar was dat geen groot succes? Lees dan op deze pagina ons zelfgemaakte stappenplan met leuke tips zodat u een egaal plafond zonder strepen krijgt.

plafond-schilderen

Wat heeft u nodig?

 • Afdekfolie om de vloer en meubels af te dekken
 • Kleine en grote verfrollen
 • Kwasten
 • Afplaktape
 • Acrylaatkit wat overschilderbaar is
 • Goede latexverf (dekkend)
 • Verfbak met druiprekje

Stappenplan hoe schilder je een plafond?

Benodigde tijd: 2 dagen.

Stap 1:

 1. Afplakken van de omgeving


  Voordat u begint met het schilderen van het plafond is het belangrijk dat u de wanden, kozijnen en vloer afplakt. In de meeste gevallen kost het afplakken meer tijd dan het schilderen zelf. Maar het uiteindelijke eindresultaat is wel super strak. U hoeft zich bij goed afplakwerk geen zorgen te maken dat u geen strakke lijnen krijgt. Ons advies is dan ook zoveel mogelijk lange stukken tape te gebruiken in plaats van kleine stukjes.

 2. Acryllaatkit gebruiken


  Mocht u een verlaagd plafond hebben van bijvoorbeeld gipsplaten dan kan het zo zijn dat u nog naden langs de muren ziet zitten. Dit gebeurt vaak bij scheve of ongelijke muren. Door het aanbrengen van acrylaatkit kunt u deze kieren gemakkelijk wegwerken en weer overschilderen. Het afkitten is geen tijdrovende klus en vaak leuk om te doen. Nadat u gekit heeft kunt u direct beginnen met verven.

 3. Schilderen van het plafond


  Voordat u begint te schilderen met een roller is het verstandig om met een kwast eerst de randen te schilderen. Nadat u dit gedaan heeft is het verstandig om de kwaststrepen met een kleine vachtroller weg te rollen. Hierna kunt u het gehele plafond witten door met een grote roller alles goed te raken en uit te rollen. Door de latexverf goed uit te rollen krijgt u geen strepen of banen.

 4. Verwijderen van het tape


  Is het gelukt om het plafond te verven? Probeer dan zo snel mogelijk het afplaktape te verwijderen. Doet u dit niet dan kan het afplaktape schade aan richten. Het beste moment om het schilder tape te verwijderen is als de latexverf nog een klein beetje nat is. Gebruik altijd kwalitatief goede tape en niet de goede tape soorten van de Praxis of Gamma.

 5. Reinigen van oud plafond


  Aan de staat van het plafond kunt u zien of deze eerst grondig gereinigd moet worden. is het plafond geel verkleurd door nicotine of is het plafond vet door het koken? Als dit het geval is maak het plafond dan goed schoon met ammoniak of St. Marc. Heeft u last van stof op uw plafond dan kunt u deze beter reinigen met een stofzuiger en natte doek. Mocht het plafond pas opnieuw gestukadoord zijn dan is het raadzaam een primer te gebruiken tegen de harde zuiging.

Wat kost een plafond laten schilderen als het zelf niet lukt?

De gemiddelde kosten om een plafond te witten variëren tussen de €8 en €12 per vierkante meter (m2). De exacte prijs hangt geheel af van de grootte van het plafond en de moeilijkheidsgraad. Leest u hier een prijsvoorbeeld wat een plafond laten schilderen zou kosten:

Aantal verflagen plafond Kosten incl materiaal
1 verflaag€ 8,- tot € 12,- per m²
2 verflagen€ 10,- tot € 16,- per m²

Het schilderen ( ook wel sauzen genoemd ) van een plafond is een klus die zich meestal eens in de 6 tot 7 jaar herhaald moet worden. Een plafond dat verkleurt is zal het interieur van uw woning verpesten en dit is natuurlijk zonde. Uw kunt uw plafond natuurlijk zelf schilderen maar heeft u zin in al die rommel? En de kans dat het plafond verpest wordt is natuurlijk ook nog eens aanwezig.

Misschien is het dan toch beter om een professionele schilder of stucadoor in te huren en uw plafond op een vakkundige manier te laten schilderen voor een scherpe prijs. Als er grotere oppervlaktes geverfd moeten worden zoals een grote muur of het plafond zullen wij lagere tarieven berekenen dan het maar een klein wandje is die gesaust moet worden.

Bij grotere oppervlaktes maken wij voor u ten alle tijden de scherpste prijzen. Dit kom met name omdat we latex spuiten in plaats van rollen. We kunnen dus veel sneller schilderen en dat bespaard kosten. Daarnaast is het resultaat veel mooier zonder strepen.

Wanneer het plafond witten?

De kleur wit is de meest gekozen kleur voor een plafond. Waarom? Omdat wit visueel meer ruimte en hoogte creëert. Het nadeel van de kleur wit is dat het snel vies kan worden en vlekken meteen zichtbaar zullen zijn.

Hoe vaak is het witten van het plafond nodig? Dit is afhankelijk van de soort ruimte.In sommige ruimtes zoals een slaapkamer zal het plafond veel langer wit blijven dan in de woonkamer. In de woonkamer wordt dan ook vaak gerookt en gekookt en hierdoor zal aanslag op uw plafond sneller gebeuren en het plafond zal dan gaan vergelen.

Een verflaag op op uw plafond is eigenlijk niets meer of minder dan een decoratieve afwerking. Het heeft een grote invloed op de uitstraling van uw woonkamer. Door het laten schilderen van het plafond zullen kleine scheuren en vieze vlekken niet meer zichtbaar zijn en zult u uw kamer weer kunnen laten stralen als voorheen.

Verschillende soorten geschikte verf

Voor het schilderen van een plafond kunt u verschillende soorten verf gebruiken. In veruit de meeste gevallen wordt er voor het binnen schilderen latex gebruikt. Dit geldt voor zowel wanden als voor plafonds. Latex is in elke kleur te mengen en u kunt dus precies de kleur opbrengen die u wilt.

Naast latex is structuurverf ook een oplossing die vaak gekozen wordt voor het opnieuw schilderen van het plafond. Hiermee wordt naast de kleur ook een bepaalde structuur op het plafond aangebracht.

plafonds-opnieuw-schilderen

Plafond schilderen tips

Wanneer u uw eigen plafond wilt gaan schilderen zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Hieronder vind u dan ook de belangrijkste tips voor het schilderen van een plafond:

 • Lampen of spotjes aan het plafond? wees er zeker van dat de elektriciteit eraf is en verwijder de lampen en spotjes
 • Plak de vloer onder het plafond af en zorg ook dat de randen van de muren die tegen het plafond aangrenzen afgeplakt zijn. De muren plakt u af met schilderstape.
 • Schoonmaken van het plafond wanneer nodig, het beste met ammoniak.
 • Voorstrijk of primer aanbrengen, hiermee zorgt u ervoor dat de verf goed hecht.
 • Verf de zijkanten van het plafond met een kwast en schilder daarna de grote oppervlakken met een roller.

Elk plafond kan geverfd worden

Of u nu het plafond in de  badkamer, de garage, slaapkamer of keuken wilt schilderen; het is allemaal mogelijk. Het enige waar op gelet kan worden is dat de ondergrond geschikt is voor de te schilderen ruimte. Het is niet noodzakelijk maar in de badkamer en keuken kan het beter zijn om een vochtbestendige stuclaag of primerlaag te hebben.

Dit voorkomt dat deze basislaag eventueel gaat loszitten. In de garage maakt het eigenlijk weinig uit welke ondergrond het plafond heeft als u deze wilt gaan schilderen.

Sommige mensen willen hun geschilderde plafonds laten spackspuiten. Vaak krijgen wij dan ook de vraag of het mogelijk is spackspuitwerk te schilderen. Het antwoord hierop is ja. Mocht het plafond echter nog gespoten moeten worden met spack is het makkelijk om dit direct in de gewenste kleur te doen.

Plafond laten spuiten

U kunt ook kiezen voor spuitwerk. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het laten spuiten van hun plafond in plaats van het traditionele sauswerk. De voordelen van spuiten zijn de snelheid en de prijs. Zo liggen de gemiddelde prijzen voor het laten spuiten van het plafond veel lager dan de verflaag op een traditionele manier te laten aanbrengen.

Een plafond met latex laten spuiten geeft als grootste voordeel dan banen en strepen nihil zullen zijn. Het oppervlakte zal voor 99% egaal opdrogen en wordt zo strak als een biljart laken.

Het plafond opnieuw schilderen is iets waaraan de meeste doe-het-zelfvers zich liever niet wagen. Zelfs goede amateur- en hobbyschilders kijken vaak op tegen deze klus. En dat is niet voor niets: het is namelijk een stuk lastiger dan zelf een muur schilderen.

sausen-plafonds

Wanden en plafonds laten afwerken

Wij verlenen totale zorg voor wand en plafondafwerkingen. Het plafond laten schilderen of spuiten maakt daarom ook een wezenlijk deel uit van onze werkzaamheden.

Maar ook het stucwerk voor wanden en plafonds als prachtige afwerking draaien wij onze hand niet voor om. Als u toe bent aan het schilderen of spuiten en heeft u interesse? Neem dan gerust contact met ons op om uw vraag te stellen of meer informatie te ontvangen.

Plafond schilderen offerte

Wilt u graag exact weten wat uw plafonds schilderen gaat kosten per m2? Dan kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Door het aanvragen van een gratis offerte kunt u de kosten van het schilderwerk snel vergelijken met andere aanbieders.

U zult merken dat wij zeer scherpe prijzen hanteren vergeleken met andere schilder en stukadoorsbedrijven. Wij reageren altijd binnen 2 werkdagen op uw offerteaanvraag, u heeft dus snel duidelijkheid over de kosten voor het opnieuw laten witten van je plafond.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!