Plafond schilderen hoe en wanneer?

Is het plafond in uw woon- en/of slaapkamer niet meer zo wit als het is geweest? Of wilt u uw plafond een andere kleur geven? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. U kunt op deze pagina ons stappenplan met leuke tips lezen voor strak en streeploos eindresultaat.

plafond-schilderen

Wat heeft u nodig om te beginnen?

 • Afdekfolie om de vloer en meubels af te dekken
 • Kleine en grote verfrollen
 • Kwasten
 • Afplaktape
 • Acrylaatkit wat overschilderbaar is
 • Goede latexverf (dekkend)
 • Verfbak met druiprekje

Stappenplan hoe schilder je een plafond?

Benodigde tijd: 2 dagen en 1 uur.

Stap 1:

 1. Afplakken van de omgeving


  Voordat u begint met het schilderen van het plafond is het belangrijk dat u de wanden, kozijnen en vloer afplakt. In de meeste gevallen kost het afplakken meer tijd dan het schilderen zelf, maar het eindresultaat is wel super strak. U hoeft zich bij goed afplakwerk geen zorgen te maken dat u geen strakke lijnen krijgt. Ons advies is dan ook zoveel mogelijk lange stukken tape te gebruiken in plaats van kleine stukjes.

 2. Acryllaatkit gebruiken


  Mocht u een verlaagd plafond hebben van bijvoorbeeld gipsplaten, dan kan het zo zijn dat u nog naden langs de muren ziet zitten. Dit gebeurt vaak bij scheve of ongelijke muren. Door het aanbrengen van acrylaatkit kunt u deze kieren gemakkelijk wegwerken en weer overschilderen. Het afkitten is geen tijdrovende klus en vaak ook leuk om te doen. Nadat u gekit heeft, kunt u direct beginnen met het verven.

 3. Schilderen van het plafond


  Voordat u begint te schilderen met een roller is het verstandig om met een kwast eerst de randen te schilderen. Nadat u dit gedaan heeft, is het verstandig om de kwaststrepen met een kleine vachtroller weg te rollen. Hierna kunt u het gehele plafond witten door met een grote roller alles goed te raken en uit te rollen. Door de latexverf goed uit te rollen, krijgt u geen strepen of banen.

 4. Verwijderen van het tape


  Is het gelukt om het plafond te verven? Probeer dan zo snel mogelijk het afplaktape te verwijderen. Doet u dit niet dan kan het afplaktape schade aan richten. Het beste moment om het schildertape te verwijderen is als de latexverf nog een klein beetje nat is. Gebruik altijd kwalitatief goede tape en geen tape van de Praxis of Gamma.

 5. Reinigen van oud plafond


  Aan de staat van het plafond kunt u zien of deze eerst grondig gereinigd moet worden. Is het plafond geel door nicotine of is het plafond vet door het koken? Als dit het geval is maak het plafond dan goed schoon met ammoniak of St. Marc. Heeft u last van stof op uw plafond dan kunt u deze beter reinigen met een stofzuiger en natte doek. Mocht het plafond pas opnieuw gestukadoord zijn dan is het raadzaam een primer te gebruiken tegen de harde zuiging.

Wat kost een plafond laten schilderen als het zelf niet lukt?

De gemiddelde prijs om een plafond te witten zit tussen de €8 en €12 per vierkante meter (m2). De exacte prijs hangt af van de grootte van het plafond en de moeilijkheidsgraad. Hieronder zie u een prijsvoorbeeld van het laten schilderen van uw plafond:

Aantal verflagen plafond Kosten incl materiaal
1 verflaag€ 8,- tot € 12,- per m²
2 verflagen€ 10,- tot € 16,- per m²

Het schilderen (ook wel sauzen genoemd) van een plafond is een klus die zich meestal eens in de 6 tot 7 jaar herhaald. Een plafond dat is verkleurd, zal de look van uw woning verpesten en dat is natuurlijk zonde. U kunt uw plafond natuurlijk zelf schilderen, maar heeft u zin in al die rommel?

En de kans dat het plafond verpest wordt, is ook aanwezig. Wellicht verstandiger om een professionele schilder of stucadoor in te huren en uw plafond op een vakkundige manier te laten schilderen voor een scherpe prijs. Als er grotere oppervlaktes geverfd moeten worden zoals een grote muur of het plafond, zullen wij lagere tarieven rekenen.

Wanneer het plafond witten?

De kleur wit is de meest gekozen kleur voor een plafond. Waarom? Omdat wit visueel meer ruimte en hoogte creëert. Het nadeel van de kleur wit is, is dat het snel vies kan worden en vlekken meteen zichtbaar zullen zijn.

Hoe vaak is het witten van het plafond nodig? Dit is afhankelijk van de soort ruimte. In sommige ruimtes zoals een slaapkamer zal het plafond veel langer wit blijven dan in een woonkamer. In de woonkamer worden dan ook vaak kaarsen gebrand en gekookt, hierdoor zal het plafond sneller vergelen.

Een verflaag op op uw plafond is eigenlijk niets meer dan een decoratieve afwerking. Het heeft grote invloed op de uitstraling van uw woonkamer. Door het laten schilderen van het plafond zullen kleine scheuren en vieze vlekken niet meer zichtbaar zijn en zult u uw kamer weer kunnen laten stralen als voorheen.

Verschillende soorten geschikte verf

Voor het schilderen van een plafond kunt u verschillende soorten verf gebruiken. In de meeste gevallen wordt er voor binnen latex gebruikt. Dit geldt voor zowel wanden als voor plafonds. Latex is in elke kleur te mengen en u kunt dus precies de kleur opbrengen die u wilt.

Naast latex is structuurverf ook een oplossing die vaak gekozen wordt voor het opnieuw schilderen van het plafond. Hiermee wordt naast de kleur ook een bepaalde structuur op het plafond aangebracht.

plafonds-opnieuw-schilderen

Plafond schilderen tips

Wanneer u uw eigen plafond wilt gaan schilderen zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Hieronder vind u dan ook de belangrijkste tips voor het schilderen van een plafond:

 • Lampen of spotjes aan het plafond? Wees er zeker van dat de elektriciteit eraf is en verwijder de lampen en spotjes voorzichtig.
 • Plak de vloer onder het plafond af en zorg ook dat de randen van de muren die tegen het plafond aangrenzen afgeplakt zijn. De muren plakt u af met schilderstape.
 • Schoonmaken van het plafond kan het beste met ammoniak. Dit is tevens een ontvetter.
 • Voorstrijk of primer aanbrengen, hiermee zorgt u ervoor dat de verf goed hecht.
 • Verf de zijkanten van het plafond met een kwast en schilder daarna de grote oppervlakken met een roller.

Kan elk plafond geverfd worden?

Of u nu het plafond in de badkamer, de garage, slaapkamer of keuken wilt schilderen; het is allemaal mogelijk. Het enige waar u op moet letten, is dat de ondergrond geschikt is voor de te schilderen ruimte.

Het is niet noodzakelijk, maar in de badkamer en keuken kunt u beter een vochtbestendige stuclaag of primerlaag gebruiken. Dit voorkomt dat de basislaag eventueel gaat loszitten. In de garage maakt het eigenlijk weinig uit welke ondergrond het plafond heeft.

Sommige mensen willen hun geschilderde plafonds laten spackspuiten. Vaak krijgen wij de vraag of het mogelijk is spackspuitwerk daarna te schilderen. Het antwoord is ‘ja’; indien het plafond echter nog gespoten moeten worden met spack, is het efficiënter om dit direct in de gewenste kleur te doen.

Plafond laten spuiten

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het laten spuiten van hun plafond in plaats van het traditionele sauswerk. De voordelen van het spuiten is de snelheid en de prijs. Zo liggen de gemiddelde prijzen voor het laten spuiten van een plafond veel lager dan de verflaag op een traditionele manier te laten aanbrengen.

Een plafond met latex laten spuiten geeft als grootste voordeel dat er geen banen of strepen achter blijven. Het oppervlakte zal voor 99% egaal opdrogen en wordt zo strak als een biljart laken. Het plafond opnieuw schilderen is iets waaraan de meeste zich liever niet wagen. Zelfs goede amateur- en hobbyschilders kijken vaak op tegen deze klus. En dat is niet voor niets: het is namelijk een stuk lastiger dan zelf een muur schilderen.

sausen-plafonds

Plafond schilderen offerte

Wilt u graag weten wat plafonds schilderen u gaat kosten per m2? Dan kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Door het aanvragen van een offerte, kunt u de kosten van het schilderwerk snel vergelijken met andere aanbieders.

Wij hanteren zeer scherpe prijzen vergeleken andere schilder- en stukadoorsbedrijven. Wij reageren altijd binnen 2 werkdagen op uw offerteaanvraag, u heeft dus snel duidelijkheid over de kosten voor het opnieuw laten witten van uw plafond.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!