Wat kost een plafond schilderen?

Is uw plafond in uw woonkamer of slaapkamer in uw nieuwbouw of oudere woning in de loop van de tijd verkleurd of vergeelt? En u wilt graag uw plafond weer stralend wit of een andere kleur hebben? Dan is het laten schilderen van het plafond de beste oplossing om van dit probleem af te komen.

Lees op deze pagina alle informatie over deze schildersklus en de gemiddelde kosten voor het laten schilderen van uw plafond door een schilder. Ook vind u handige tips voor wanneer u deze klus zelf wilt doen.

plafond-schilderen

Kosten plafond laten schilderen

Het schilderen ( ook wel sausen genoemd ) van een plafond is een klus die zich meestal eens in de 6 tot 7 jaar herhaald moet worden. Een plafond dat verkleurt is zal het interieur van uw woning verpesten en dit is natuurlijk zonde. Uw kunt uw plafond natuurlijk zelf schilderen maar heeft u zin in al die rommel? En de kans dat het plafond verpest wordt is natuurlijk ook nog eens aanwezig.

Misschien is het dan toch beter om een professionele schilder of stucadoor in te huren en uw plafond op een vakkundige manier te laten schilderen voor een scherpe prijs. Als er grotere oppervlaktes geverfd moeten worden zoals een grote muur of het plafond zullen wij lagere tarieven berekenen dan het maar een klein wandje is die gesaust moet worden.

Bij grotere oppervlaktes maken wij voor u ten alle tijden de scherpste prijzen. Dit kom met name omdat we latex spuiten in plaats van rollen. We kunnen dus veel sneller schilderen en dat bespaard kosten. Daarnaast is het resultaat veel mooier zonder strepen.

Wanneer het plafond witten?

De kleur wit is de meest gekozen kleur voor een plafond. Waarom? Omdat wit visueel meer ruimte en hoogte creëert. Het nadeel van de kleur wit is dat het snel vies kan worden en vlekken meteen zichtbaar zullen zijn.

Hoe vaak is het witten van het plafond nodig? Dit is afhankelijk van de soort ruimte.In sommige ruimtes zoals een slaapkamer zal het plafond veel langer wit blijven dan in de woonkamer. In de woonkamer wordt dan ook vaak gerookt en gekookt en hierdoor zal aanslag op uw plafond sneller gebeuren en het plafond zal dan gaan vergelen.

Een verflaag op op uw plafond is eigenlijk niets meer of minder dan een decoratieve afwerking. Het heeft een grote invloed op de uitstraling van uw woonkamer. Door het laten schilderen van het plafond zullen kleine scheuren en vieze vlekken niet meer zichtbaar zijn en zult u uw kamer weer kunnen laten stralen als voorheen.

Verschillende soorten verf geschikt

Voor het schilderen van een plafond kunt u verschillende soorten verf gebruiken. In veruit de meeste gevallen wordt er voor het binnen schilderen latex gebruikt. Dit geldt voor zowel wanden als voor plafonds. Latex is in elke kleur te mengen en u kunt dus precies de kleur opbrengen die u wilt.

Naast latex is structuurverf ook een oplossing die vaak gekozen wordt voor het opnieuw schilderen van het plafond. Hiermee wordt naast de kleur ook een bepaalde structuur op het plafond aangebracht.

plafonds-opnieuw-schilderen

Plafond schilderen tips

Wanneer u uw eigen plafond wilt gaan schilderen zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Hieronder vind u dan ook de belangrijkste tips voor het schilderen van een plafond:

  • Lampen of spotjes aan het plafond? wees er zeker van dat de elektriciteit eraf is en verwijder de lampen en spotjes
  • Plak de vloer onder het plafond af en zorg ook dat de randen van de muren die tegen het plafond aangrenzen afgeplakt zijn. De muren plakt u af met schilderstape.
  • Schoonmaken van het plafond wanneer nodig, het beste met ammoniak.
  • Voorstrijk of primer aanbrengen, hiermee zorgt u ervoor dat de verf goed hecht.
  • Verf de zijkanten van het plafond met een kwast en schilder daarna de grote oppervlakken met een roller.

Elk plafond kan geverfd worden

Of u nu het plafond in de  badkamer, de garage, slaapkamer of keuken wilt schilderen; het is allemaal mogelijk. Het enige waar op gelet kan worden is dat de ondergrond geschikt is voor de te schilderen ruimte. Het is niet noodzakelijk maar in de badkamer en keuken kan het beter zijn om een vochtbestendige stuclaag of primerlaag te hebben.

Dit voorkomt dat deze basislaag eventueel gaat loszitten. In de garage maakt het eigenlijk weinig uit welke ondergrond het plafond heeft als u deze wilt gaan schilderen.

Sommige mensen willen hun geschilderde plafonds laten spackspuiten. Vaak krijgen wij dan ook de vraag of het mogelijk is spackspuitwerk te schilderen. Het antwoord hierop is ja. Mocht het plafond echter nog gespoten moeten worden met spack is het makkelijk om dit direct in de gewenste kleur te doen.

Plafonds opnieuw sausen

Als u er voor kiest uw plafond opnieuw te laten sauzen dan is dit een traditionele werkwijze die de verflaag met een rol en een stok aanbrengt. De grote voordelen van sauswerk zijn schoon werken en u hoeft niet de gehele boel te ontruimen.

Bij sauswerk is de kans op het knoeien met verf veel kleiner en zullen u meubels, vloeren en muren schoner blijven mits er uiteraard wordt afgeplakt.

Plafond spuiten

U kunt ook kiezen voor spuitwerk. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het laten spuiten van hun plafond in plaats van het traditionele sauswerk. De voordelen van spuiten zijn de snelheid en de prijs. Zo liggen de gemiddelde prijzen voor het laten spuiten van het plafond veel lager dan de verflaag op een traditionele manier te laten aanbrengen.

Een plafond met latex laten spuiten geeft als grootste voordeel dan banen en strepen nihil zullen zijn. Het oppervlakte zal voor 99% egaal opdrogen en wordt zo strak als een biljart laken.

Het plafond opnieuw schilderen is iets waaraan de meeste doe-het-zelfvers zich liever niet wagen. Zelfs goede amateur- en hobbyschilders kijken vaak op tegen deze klus. En dat is niet voor niets: het is namelijk een stuk lastiger dan zelf een muur schilderen.

sausen-plafonds

Geschikte verf voor uw plafond

Een van de belangrijkste stappen die u moet nemen als u het plafond gaat witten is het kiezen van de juiste verf. Er zijn veel soorten op de markt waardoor u de keuze niet makkelijk kunt maken en u in verwarring raakt.

Zo is er watergedragen verf te koop maar ook synthetische. Sinds een jaar of 14 zijn schilders verplicht binnen te schilderen met watergedragen verf. De voordelen van de watergedragen verf zijn: Droogtijd is veel korter, het is geurloos en duurzaam. Ook in tegenstelling tot terpentine verf vergeeld de watergedragen verf niet.

Voor het verven van wanden en plafonds moet er een dispersie verf worden gebruikt ook wel genoemd latexverf. Dispersie verf is een mengsel van kleurstoffen, en bindmiddelen. Het is waterverdunbaar en reukloos, en waterdoorlatend.

Wanden en plafonds laten afwerken

Wij verlenen totale zorg voor wand en plafondafwerkingen. Het plafond laten schilderen of spuiten maakt daarom ook een wezenlijk deel uit van onze werkzaamheden.

Maar ook het stucwerk voor wanden en plafonds als prachtige afwerking draaien wij onze hand niet voor om. Als u toe bent aan het schilderen of spuiten en heeft u interesse? Neem dan gerust contact met ons op om uw vraag te stellen of meer informatie te ontvangen.

Plafond schilderen offerte

Wilt u graag exact weten wat uw plafonds schilderen gaat kosten per m2? Dan kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Door het aanvragen van een gratis offerte kunt u de kosten van het schilderwerk snel vergelijken met andere aanbieders.

U zult merken dat wij zeer scherpe prijzen hanteren vergeleken met andere schilder en stukadoorsbedrijven. Wij reageren altijd binnen 2 werkdagen op uw offerteaanvraag, u heeft dus snel duidelijkheid over de kosten voor het opnieuw laten witten van je plafond.

Vragen & Antwoorden Plafond schilderen

Wat kost een plafond laten schilderen?

De kosten om uw plafond te laten witten worden in de meeste gevallen per m2 berekend. Leest u op deze pagina wat het schilderen per m2 kost.

Wanneer moet ik het plafond schilderen?

plafondafwerkingen

Leest u hier alle tips over wanneer en hoe u het best het plafond kunt sauzen.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!