Stucen van gipsplaten

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om gipsplaten af te werken. Het stucen van gipsplaten is daar één van. Op deze pagina geven wij u graag meer informatie over het stucen van gipsplaten en de daarbij behorende vierkante meter prijzen.

In onze ogen is stucen de beste en zeker de mooiste manier om gipsplaten netjes en strak af te werken. Wilt u uw nieuwbouw woning met gipsplaten stucen of een kamer in een bestaande woning, de Stucadoor Expert voert het graag voor u uit.

Bij het stucen van gipsplaten is het belangrijk dat de horizontale en verticale naden dicht worden gezet met gaastape. Dit tape zorgt ervoor dat bij het drogen van het aangebrachte gips de naden niet zullen gaan scheuren. Nadat de naden zijn afgetapet, kunnen er op de uitwendige hoeken hoeklijnen worden aangebracht die waterpas gesteld moeten worden.

gipsplaten-stucen
Gipsplaten stucen

Gipsplaten stucen en verven

Vaak denken mensen dat gipsplaten direct geschilderd kunnen worden. Uiteraard is dit mogelijk, echter geeft het geen mooi eindresultaat. Het is veel mooier om wanden en plafonds van gipsplaten eerst te stucen en vervolgens te schilderen.

Op die manier zorgt u ervoor dat de oppervlakken glad zijn en er geen naden in de wanden en plafonds zichtbaar zijn. Ook de ondergrond is mooier en gladder wanneer deze methode gebruikt wordt. Wanneer er namelijk niet wordt gestuct, zal de structuur van de stucplaten zichtbaar zijn. Ook de schroefgaten zullen zichtbaar zijn als er niet wordt gestuct voordat er geschilderd wordt.

Latex spuiten

Wilt u sneller en voordeliger uw muren of plafonds wit maken of wellicht in een andere mooie kleur? Kies dan voor latex verfspuitwerk. Latex spuiten wordt gedaan met een hogedruk airless verfspuit. Door de hogedruk wordt de latexverf verneveld op de muren en/of de plafonds en laat bijna tot geen structuur achter. Latex spuiten gaat relatief snel en is goedkoper dan ouderwetse rollen met een schapenvacht roller.

Latex spuiten kan al vanaf 7,- euro per m².

Primer wel of niet nodig?

Er staat veel verwarring over het aanbrengen van een hecht primer. Is dit nu wel of niet nodig? Het verhaal is vrij simpel; bij stucplaten die een breedte hebben van 40 of 60 cm kan er zonder hecht primer een gipslaag worden aangebracht. Deze platen hebben vaak donker karton papier en zijn echte stucplaten.

De grotere gipsplaten van 120 cm breedte met een licht kartonnen afwerklaag moeten wel voorgestreken worden. Dit zijn geen officiële stucplaten.

Er zijn veel mogelijkheden en keuzes tussen stucen van gipsplaten. Zo kan er een afwerking van spackspuiten, gladpleisterwerk of spachtelputz worden aangebracht. Spackspuiten is een van de goedkoopste vormen van stucwerk. Deze afwerking begint bij 7,- euro per m².

gipsplaten-stucwerk
Gipsplaten stucwerk

Welk materiaal voor het stucen van gipsplaten

Er zijn verschillende materialen waar gipsplaten mee gestuct kunnen worden. Wij gebruiken zelf graag goudband pleister met een voorstrijk ervoor. Het is tevens mogelijk om roodband direct op gipsplaten te gebruiken. Roodband op gipsplaten is echter wel prijziger. Roodband van het merk Knauf heeft wel het voordeel dat er minder voorbereiding nodig is. Het glad stucen van een gipsplaat neemt minder tijd in beslag wanneer daar roodband voor gebruikt wordt.

Het vullen van gipsplaten

Voor een strak eindresultaat bij het stucen van gipsplaten, maken wij eerst de naden en schroefgaten dicht met een vulmiddel. Soms is het nodig over de dieper liggende uiteinden van de platen wapeningsgaas te plaatsen.

Deze voorbereidingen zijn uiteraard nodig om zorg te dragen voor een goede hechting van het pleisterwerk en om een strak geheel te bereiken. Het gaas zorgt ervoor dat de kans op scheuren in het stucwerk op de gipsplaten verminderd wordt. Overigens heeft u bij ons de keuze uit diverse soorten materialen, kleuren en afwerkingen.

Gaat u voor een strakke moderne look of gaan uw wensen uit naar het meer traditionele stucwerk zoals reliëf, korrels of wellicht een dessin. Voor inspiratie kunt u over onze informatieve website surfen.

Verschillende gipsplaten

Er zijn verschillende soorten gipsplaten die gestuct kunnen worden. De meest gebruikte gisplaten om overheen te stucen zijn:

  • Stucplaten (zijn bruine gipsplaten): hier kan direct overheen gestuct worden.

  • Gewone gipsplaten: dit zijn doorgaans de witte gipsplaten van 60cm breed. Hier kan niet direct overheen gestuct worden. Op deze platen moet voorstrijk gebruikt worden tenzij er roodband gebruikt wordt.

  • Gyproc platen (groene gipsplaten): dit zijn waterafstotende platen. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt wordt in de badkamer. Met voorstrijk kunnen er verschillende pleistersystemen op.

Kosten van een stukadoor

Wat kost een stukadoor en wat zijn de gemiddelde prijzen? Een Nederlandse stukadoor heeft richt prijzen voor traditioneel stukadoorswerk van 7,- euro per m² tot aan 22,- euro per m². Deze kosten zijn vaak exclusief de btw die gebruikelijk 9% is, maar ook 21% kan zijn op een nieuw gebouwde woning.

Prijzen voor gipsplaten laten stucen zijn in het algemeen lager doordat het laagje wat moet worden aangebracht veel dunner is dan een traditionele raaplaag. Het stucen van gipsplaten kan verschillende kosten met zich meebrengen. Moeten de platen nog bevestigd worden of is dit al gedaan?

Uiteraard zijn de prijzen afhankelijk van wat voor soort stucwerk u uitkiest. Voor het glad afwerken van strakke wanden kost bij goed gips ongeveer €9,- de meter. Bij gipsplaten hebben we natuurlijk te maken met naden die gevuld moeten worden, dit kost ongeveer €4,- per strekkende meter.

Door onze jarenlange ervaring met gipsplaten stucen, zijn wij een toonaangevend en een officieel door de Nederlandse Ondernemersvereniging van Afwerkbedrijven erkend stucbedrijf. Ons inkoopbeleid staat garant voor zeer voordelige tarieven. Wij denken dat u aangenaam verrast bent als u eenmaal bekend bent met onze tarieven en kwaliteit.

Offerte gipsplaten stucen

Vraag via ons online offertesysteem vrijblijvend een prijsopgave aan. Het formulier laat zich makkelijk en snel invullen. Bij de omschrijving geeft u de maten aan van de te stucen wanden en uw keuze qua wandafwerking en/of plafondafwerking van de te stucen gipsplaten. Vermeldt u in de offerteaanvraag zoveel mogelijk informatie zodat wij een goede prijs kunnen maken.

Maximaal 2 werkdagen na uw aanvraag ontvangt u van ons een kostenoverzicht in uw mailbox voor de te stucen gipsplaten. U zult zien dat de kosten om dit te laten doen bij de Stucadoor Expert bijzonder scherp zijn.

Vragen & Antwoorden

Wat kost het stucen van gipsplaten?

prijs stucwerk

Voor de kosten die u kwijt bent aan het laten stucen van de aangebrachte gipsplaten verwijzen wij u vriendelijk naar deze infopagina zodat u exact weet wat de kosten van het stucwerk zijn.

Waarom gipsplaten gestuct worden?

Voor een strak resultaat leest u hier waarom het van belang is gipsplaten te stukadoren.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!