Gipsplaten afwerken

Gipsplaten kunt u op een makkelijke manier laten afwerken door te stucen. Door deze goed af te werken is het mogelijk de gipsplaten te behangen of te schilderen.

Het oppervlak kan namelijk met stucwerk geheel glad gemaakt worden zodat verven en behang plakken een makkelijke optie is.

Op deze pagina leggen we u uit hoe het voorbereiden en het stucen van gipsplaten in zijn werk gaat. Ook kunt u uw gipsplaten laten afwerken door een stukadoor.

Wilt u weten wat de prijs per m2 is? Vraag dan eens geheel vrijblijvend en snel een offerte aan. Wij zijn namelijk de specialisten als het aankomt op gipsplaten afwerken.

gipsplaten-afwerken-stucen

Naden en schroefgaten dichten

Allereerst zullen de naden en schroefgaten gedicht moeten worden door middel van stucen. De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht.

Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips. De hoeken van de platen kunnen het best gedicht worden met acrylaatkit.

Het is van belang dat:

  • De ondergrond van de wand of het plafond goed geïsoleerd en geëgaliseerd is.
  • Dat er geen sprake is van vochtige plekken of kans op vocht.
  • Dat de ondergrond egaal is en geen grote oneffenheden kent, die de gipsplaten direct of door langdurige druk kunnen beschadigen.

Stucen van gipsplaten

Als u van plan bent de wanden te gaan stucen of dit laten doen door een stukadoor dan is het overbodig de naden en schroefgaten van te voren te dichten.

Wat wel een belangrijk aspect is is dat u de gipsplaten de juiste hechting geeft en deze voorstrijkt met een hecht primer.

Als de gipsplaten niet worden voor gestreken dan zou de gipslaag wel eens niet goed kunnen hechten en los kunnen laten.

U kunt het aanbrengen van de primer natuurlijk ook overlaten aan de stucadoor, maar dit brengt vanzelfsprekend wel extra kosten met zich mee.

Nadat u heeft voor gestreken kunt u de naden van de gipsplaten met gaas tape beplakken. Dit gaastape zorgt ervoor dat in het drogingsproces de naden niet gaan scheuren.

Op de uitwendige hoeken kunnen er metalen hoeklijnen ( profielen ) worden aangebracht.

Dit kan zowel op rechte als afgeronde gipsplaten. Als u op deze manier te werk gaat kunnen de gipsplaten echt heel strak afgewerkt worden.

gipsplaten-glad-stucen

Gipsplaten afwerken niet zo makkelijk

Bij het afwerken van gipsplaten moet u er voor zorgen dat de kieren en gaten goed gestuct zijn. Dat de platen waterpas naast elkaar staan. Dat er geen druk op de platen ontstaat.

Daarnaast is het erg moeilijk om het glad te krijgen. Om een oppervlak heel vlak te maken met gips is een sterke goede geoefende hand nodig.

Daarom hebben wij ook alleen maar erkende en geoefende stukadoors in dienst die weten waar ze mee bezig zijn.

Vakkundige stukadoors

Er wordt veel doe-het-zelf werk verricht. Met name ook bij het verwerken en het afwerken van gipsplaten. Om echter een optimaal resultaat te verkrijgen, is het raadzaam een specialist zoals een stukadoor in te schakelen.

Met name wanneer het een groot oppervlak of een forse verbouwing betreft. Ook wanneer u geen ervaring heeft met stukadoren is het niet verstandig om dit de eerste keer op gipsplaten te doen.

Om gipsplaten op de efficiëntste wijze te gebruiken en het gipsplaten stucen goed uit te voeren, moeten er goede voorbereidende maatregelen genomen worden.

Ook is het raadzaam alles optimaal af te handelen vooraleer u de laatste stap zet en de platen voorziet van verf of van behang.

Het afwerken van gipsplaten is meer dan de kieren dicht smeren of er band overheen plakken.

Gipsplaten hebben een zuigende werking. Dat is bij de verdere verwerking nogal storend en kan het uiteindelijke resultaat beïnvloeden.

Dit moet vooraf goed ingeschat worden door de uitvoerende stukadoor en deze zal er op moeten reageren door bijvoorbeeld vooraf de juiste primer of voorstrijk aan te brengen.

Gipsplaat naden afwerken

De naden van een gipsplaat afwerken? Dit kan relatief gedaan worden met het standaard stucmateriaal dat gebruikt wordt.

Vaak kost het wel het nodige materiaal om die naden dicht te maken. Dit betekent dus dat u wel rekening moet houden met extra kosten wanneer u dit doet.

Daarnaast zullen de naden van gipsplaten met gaasband, ook wel wapeningsband genoemd, moeten worden afgetapt om eventuele scheurtjes te voorkomen.

Dit gaasband kan namelijk iets mee rekken met eventuele zettingen van plafond en/of wanden.

Na het aftapen van de naden is het belangrijk dat de naden meerdere malen worden dicht gezet met gips. Dit omdat gips inkrimpt en zo de naad na het schilder nog te zien is.

Dus nadat de eerste laag gips erin gesmeerd is zal er gewacht moeten worden totdat deze naad droog is zodat duidelijk wordt hoeveel gips er voor de 2e keer in moet.

Prijzen gipsplaten afwerken

Het is lastig om hier exacte prijzen voor het stucwerk op gipsplaten te noemen. Toch kunnen we wel enigszins duidelijkheid geven over de prijzen over het gipsplaten afwerken.

Zo kost het glad smeren van gipsplaten ongeveer €9 per m2. Daarnaast zullen nog de kosten voor het dichtsmeren van naden berekend moeten worden, dit kost ongeveer €4 per strekkende meter.

Gipsplaten naden afwerken is een precisieklus, die een belangrijke bijdrage levert aan een geweldig eindresultaat.

Zonder vochtplekken of kleurverschil. Zonder reparatie achteraf en zodoende extra kosten.

Zonder, en dat is zeker ook heel belangrijk, teleurstelling of ergernis. Het is dan ook een klus voor de echte stukadoor, zodat er een positief en prachtig resultaat opgeleverd wordt.

Vraag de stucwerk prijzen aan op onze website en u zult zien dat wij zeer voordelig zijn.

Offerte gipsplaten afwerken

Wilt u uw gipsplaten laten afwerken en bent u nieuwsgierig naar de kosten?

Vraag dan bij de Stucadoor-Expert een gratis en vrijblijvende offerte aan. Wij behandelen de offerte aanvragen altijd binnen 2 werkdagen.

Dit betekent dat u binnen 2 werkdagen duidelijkheid heeft over de kosten voor het afwerken van de gipsplaten.

U zult zien dat het gipsplaten afwerken bij ons zeer goedkoop is vergeleken met andere stucadoorsbedrijven.

Vragen & Antwoorden

Kun je gipsplaten afwerken zonder stucen?

Ja, dit kan doormiddel van de naden en schroefgaten te vullen. Leest u snel verder voor de mogelijkheden die wij u bieden.

Hoe worden gipsplaten afgewerkt?

gipsplaat naden dichten

Gipsplaten kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Hier leest u alles over de de wijze waarop gipsplaten worden afgewerkt.

Waarom worden gipsplaten afgewerkt?

Op deze pagina leest u waarom het van belang is om gipsplaten af te werken.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!