Gipsplaten afwerken

Heeft u een wand of plafond van gipsplaten? Dan kunt u deze op verschillende manieren laten afwerken door een stukadoor. Het is mogelijk de naden en de schroefogen van de gipsplaten dicht te laten stucen om vervolgens over te schilderen. Door gipsplaten dicht te smeren met een gipsmortel, is de muur of het plafond gereed om te behangen.

Graag vertellen wij u op deze pagina meer over hoe je gipsplaten kunt afwerken. Wilt u meteen weten wat de prijs per m² is voor het stucen van gipsplaten, vraag dan vrijblijvend een offerte bij ons aan.

gipsplaten-afwerken-stucen
Gipsplaten afwerken met stucen

Doe-het-zelf of een vakkundige stukadoor?

Er wordt veel doe-het-zelf werk verricht, met name bij het afwerken van gipsplaten. Echter om een optimaal resultaat te behalen, is het raadzaam een stukadoor in te schakelen. Voornamelijk wanneer het een groot oppervlak betreft of een forse verbouwing. Ook wanneer u geen ervaring heeft met stukadoren, is het niet verstandigte starten op gipsplaten.

Wilt u toch de gipsplaten zelf afwerken, lees dan de pagina verder om te weten hoe u dit het beste kunt doen.

Hoe kan u het beste naden en schroefgaten dichten?

Allereerst zal u de naden en schroefgaten moeten dichten door middel van stucen. De naden van gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u gaas tegen de scheurvorming heeft aangebracht. Als alles gedicht is met een gipsmortel, kan dit na het drogen nog eens worden herhaald. De hoeken van de platen kunnen het best gedicht worden met acrylaatkit.

Het is van belang dat:

  • De ondergrond van de wand of het plafond goed geïsoleerd en geëgaliseerd is.
  • Dat er geen sprake is van vochtige plekken of kans op vocht.
  • Dat de ondergrond egaal is en geen grote oneffenheden kent die de gipsplaten direct of door langdurige druk kunnen beschadigen.

Met welk materiaal kunt u gipsplaat naden afwerken?

Het afwerken van de naden van een gipsplaat kan met standaard stucmateriaal worden gedaan. Vaak wordt er veel materiaal gebruikt om de naden dicht te maken. Dit betekent dat u rekening dient te houden met extra kosten.

Daarnaast adviseren wij de naden van gipsplaten met gaasband, ook wel wapeningsband genoemd, af te tapen om eventuele scheuren te voorkomen. Dit gaasband kan mee rekken met eventuele zettingen van plafond en/of wanden.

Na het aftapen van de naden is het belangrijk dat de naden meerdere malen worden dicht gezet met gips. Dit omdat gips inkrimpt en u niet wilt dat de naden na het schilderen nog zichtbaar zijn. Na het aanbrengen van de eerste laag gips, zal na het drogen direct zichtbaar worden hoeveel gips er voor de 2e keer gebruikt zal worden.

Naden van gipsplaten afwerken

Wilt u gipsplaten stucen?

Als u van plan bent de wanden te gaan stucen of dit laten doen door een stukadoor, dan is het niet nodig de naden en schroefgaten van te voren te dichten. Het is van belang dat u de gipsplaten de juiste hechting geeft en voorstrijkt met een primer. Als gipsplaten niet worden voorgestreken, kan de gipslaag niet goed hechten en loslaten. Het aanbrengen van de primer kunt u ook overlaten aan onze stucadoors, echter brengt dit wel extra kosten met zich mee.

Na het voorstrijken kunt u de naden van de gipsplaten met gaastape beplakken. Dit gaastape zorgt ervoor dat in het drogingsproces de naden niet gaan scheuren. Op de uitwendige hoeken kunnen metalen hoeklijnen (profielen) worden aangebracht. Deze werkwijze kan zowel op rechte als afgeronde gipsplaten toegepast worden. Als u op deze manier te werk gaat, kunnen de gipsplaten echt heel strak worden afgewerkt.

Wat kost het om gipsplaten af te werken?

Het is lastig om exacte prijzen voor het stucwerk op gipsplaten te benoemen, maar wij willen u toch graag inzicht geven van de kosten voor het afwerken van gipsplaten.

Het gladsmeren van gipsplaten kost u ongeveer €9,- per m². Daarnaast komen nog de kosten voor het dichtsmeren van de naden, dit is ongeveer €4,- per strekkende meter.

gipsplaten-glad-stucen
Gipsplaten glad stucen

Offerte gipsplaten afwerken

Gipsplaten naden afwerken is een precisieklus wat een belangrijke bijdrage levert aan een geweldig eindresultaat. Het is absoluut een opdracht voor een professionele stukadoor om een strak eindresultaat te kunnen krijgen. Vraag de stucwerk prijzen aan op onze website en u zult zien dat wij niet alleen vakkundig, maar ook zeer voordelig zijn.

Vraag bij de Stucadoor-Expert een gratis en vrijblijvende offerte aan. Wij verwerken een offerte aanvraag altijd binnen 2 werkdagen.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!