Stucen nieuwbouw

Nieuwbouw stucen brengt nogal wat vragen met zich mee. Kan een nieuwbouwwoning überhaupt wel gestuct worden na oplevering en zal deze niet in de loop van de tijd gaan scheuren? Dit zijn voorbeelden die veel invloed hebben op het laten stucen van een nieuwgebouwde woning door een stukadoor.

Het stucen van een nieuwbouwwoning vergt dus wat extra aandacht en voorbereiding, maar met de juiste aanpak en een ervaren stukadoor kan het eindresultaat er fantastisch uitzien.

Nieuwbouwwoning Utrecht glad gestuct en afgespoten met latexverf

Wanneer kan ik het beste mijn nieuwbouwwoning laten stucen? En wat kost glad laten stucen van een nieuwbouwhuis? Op deze vragen geven wij graag antwoord. Uw nieuwbouw woning moet namelijk straks als een thuis aanvoelen. Daarom is het van groot belang dat u de juiste wand- en plafondafwerking kiest.

Onze ervaring met nieuwbouw

Er zijn heel wat mythes en verhalen als het aankomt op het stucen van nieuwbouw. Het is de kunst om de waarheden van de fabels te onderscheiden. Wij komen vooral veel verhalen tegen over scheuren die optreden in zowel wanden als plafonds in gloed nieuw stucwerk.

Dit maakt de meeste nieuwbouwbewoners bang hun huis te laten stucen. Wij krijgen dan ook veel vragen of deze scheuren dan niet te voorkomen zijn? Als wij een eerlijk antwoord geven, is dit antwoord ‘nee’; scheurvorming is in een nieuwbouwwoning niet te voorkomen. Maar dit betekent niet dat wij geen voorzorgsmaatregelen treffen om de scheurvorming van een nieuwbouwwoning te voorkomen.

Bij het stucen van nieuwbouw zullen wij de kritieke delen opvangen met speciaal wapeningsgaas. Dit gaas is van polyester glasvezel gemaakt en zal voorafgaand aan het stucwerk worden aangebracht.

Ook het insnijden van de inwendige hoeken kan een groot voordeel hebben om de krimp- en zetscheurtjes te minimaliseren. Na het insnijden, kitten wij de hoeken netjes af zodat u de ingesneden hoeken niet meer ziet.

Nieuwbouw Amersfoort met glad stucwerk op de muren

Beste wandafwerking voor nieuwbouw

Er is niet perse één beste wandafwerking voor nieuwbouw, omdat de keuze afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeuren, budget, interieurontwerp en de functie van de kamer.

Als ervaren stukadoor geven wij een nieuwbouwbewoner altijd het advies de muren glad te laten stucen en af te laten spuiten met latexverf. Waarom? Glad stucwerk ofwel een dunne pleisterlaag in een nieuwbouwwoning is simpel te herstellen, mocht dit toch na onze voorzorgmaatregelen gaan scheuren.

Dit in tegenstelling tot andere plafond- en wandafwerkingen met bijvoorbeeld structuur. Een wandafwerking met structuur is vele malen moeilijker te repareren dan gladde muren. U zult de reparatie altijd blijven zien zelfs na het overschilderen.

Nieuwbouw stucen of behangen?

Het is een van de lastigste vragen die wij als nieuwbouwspecialist krijgen” kun je een nieuwbouwwoning beter stucen of behangen”? Beide wandafwerkingen geven het doel om de muren in een nieuwbouwwoning glad en zonder oneffenheden af te werken. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren, budget en de functie van de kamer.

Echter is het een feit dat stucwerk veel langer mooi blijft dan behang op de muur. Met name als er kans is op scheurvorming, is stucwerk makkelijker te herstellen dan behang.

In het algemeen is stucwerk beter geschikt voor ruimtes waar u een gladde, naadloze afwerking wilt hebben, terwijl behang beter is voor ruimtes waar u meer ontwerpmogelijkheden wilt hebben. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elk te overwegen en te beslissen wat het beste past bij uw persoonlijke voorkeuren en de functie van de kamer.

Hieronder enkele factoren om uw keuze te overwegen:

 1. Kosten: Stucen kan duurder zijn dan behangen, omdat het meer arbeidsintensief is en er meer materiaalkosten zijn. Behangen kan een kosteneffectievere optie zijn, vooral als u kiest voor een eenvoudig behang.
 2. Duurzaamheid: Stucwerk is duurzamer dan behang en kan langer meegaan zonder beschadiging of scheuren. Behang kan echter gemakkelijker worden beschadigd of gescheurd, vooral in gebieden met veel verkeer.
 3. Onderhoud: Stucwerk is gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan behang. Behang kan vuil worden en vlekken vertonen, vooral als het in een keuken of badkamer wordt geïnstalleerd.
 4. Esthetiek: Stucwerk kan een gladde en naadloze afwerking bieden die een modern en strak uiterlijk geeft aan uw huis. Behang daarentegen biedt meer ontwerpmogelijkheden en kan helpen om textuur en patronen aan uw muren toe te voegen.
 5. Geluidsisolatie: Stucwerk kan helpen om het geluid te dempen en te verminderen, terwijl behang geen geluidsisolerende eigenschappen heeft.
plafond dunpleister nieuwbouw
Dunpleisteren plafond nieuwbouwwoning

Hoog vochtpercentage nieuwbouw

Bij de bouw van het een nieuwbouwhuis zijn er vaak geen ramen aanwezig en ons land vallen regelmatig buien. Dit is natuurlijk bevorderlijk voor het vochtpercentage in de woning. Het beton zuigt zich op deze manier vol met water en dat water blijft vaak ‘hangen’, dat kost tijd. 

De ramen worden meestal geplaatst in één van de laatste stadia van de bouw van een huis. Vaak is dan een procent of tachtig van al het vocht in uw woning nog aanwezig. De scheuren in een nieuwbouwwoning zijn op deze manier redelijk verklaarbaar. 

Wij hebben alvast een goede tip voor u: zodra u de sleutel van uw nieuwbouwwoning heeft, zet dan de direct de thermostaat op 22 graden. Doe er om de twee dagen een graad bij, zo voorkomt u de meeste scheuren en het vocht zal geleidelijk afnemen. 

Kan er direct worden gestart met stucen in een nieuwbouwwoning?

We hebben u zojuist een verklaring gegeven over het ontstaan van scheuren in een nieuwbouwwoning. Echter nu is de vraag; ‘kan er wel direct worden gestart met stucen’?

Vijf jaar wachten met stucen van een nieuwbouwhuis is wel erg lang nietwaar? Een scheurtje hier en daar is soms onvermijdelijk, dit is geen reden om het stucen een half decennium uit te stellen.  De nieuwbouwhuizen van tegenwoordig kunnen veel hebben, ook de technieken zijn qua stucen enorm er op vooruit gegaan.

De materialen voor nieuwbouw stucen en latexspuiten zijn efficiënter, flexibeler en krachtiger. Scheurtje en het krimpen van de mortel komen daar eigenlijk weinig meer voor. Dat scheelt alvast een hoop frustratie.

Kiest u ervoor om stucwerk te laten doen op wanden van kalkzandsteen, beton of gibo? Dan is het handig om voor glad stucwerk te kiezen. Glad stucwerk is niet duur, want de laagdikte is niet enorm dik in een nieuwbouwwoning. In veel gevallen brengt men een filmlaag (dunpleisterlaag) aan, deze laag is maar enkele millimeters dik.

Het filmwerk wordt ook wel spuitpleister genoemd, het kost ongeveer €10,- per vierkante meter voor op de muren. Voor plafonds is het iets duurder, zo’n €15,- per vierkante meter dit is inclusief het wegwerken van de v naden in het plafond.

Nieuwbouw plafond laten stucen 

De plafonds in een nieuwbouwwoning bestaan uit holle betonnen kanaalplaten met de welbekende V naden. De V-naden laat de bouwer van de woning vaak in het zicht omdat er vaak verschil zit tussen de plafondplaten. Dit is natuurlijk niet mooi om in het zicht te laten. Gelukkig kunt u er iets tegen laten doen. 

Een krimparme specie kan uitkomst bieden. De naden zullen zo voorgoed verdwijnen, daarnaast heeft u een egaal gestuct plafond. Dit is nog niet alles.

Nadat dit af is kunt u de plafonds af laten spuiten met de kleur naar uw keuze. Nog even de juiste kleur latexverf uitkiezen en klaar! Geen naden én de juiste kleur. Het oog wilt immers ook wat. 

Muren stucen

In de nieuwbouwhuizen vindt je vaak muren van beton. Meestal zijn dit de buitenwanden. De wanden binnen het huis zijn meestal van gibo blokken of zandkalksteen.

In deze twee gevallen is het handig om ze voor te behandelen om ze vervolgens glad te maken met een spuitpleister. Je kan echter ook meteen de latexverf op de muren spuiten. 

Spackspuiten muren en plafonds

Dit is een goedkopere variant dan de eerdere mogelijkheden. De prijzen voor spackspuiten van de muren en plafonds zijn erg laag.

Wat ook een voordeel is, is dat de afwerking hiervan binnen enkele dagen klaar is. Er verschillende keuzes die je hier nog in kan maken.

Zo kun je ervoor kiezen om een grove structuur toe te passen, of anderzijds een fijne structuur. De structuur wordt bepaald door een korrel die uit de compressor ontstaat.

Kleeft er dan geen nadeel aan spackspuitwerk? Ja, er is een nadeel. Het repareren van eventuele scheuren in het spuitwerk is lastig te repareren, u blijft hierdoor altijd schade zien. 

dunpleisterwerk schuren
Strakke wandafwerking nieuwbouwwoning

Glad stucwerk nieuwbouw

Wij (van de Stucadoor-Expert) zijn ambassadeurs van glad stucwerk. Je hebt op deze manier de beste wandafwerking en plafondafwerking in uw nieuwbouw.

Onder glad pleisterwerk valt:

Dit stucwerk is het makkelijkste te onderhouden en bij te werken, mocht het ooit scheuren. Het spackspuiten en spachtelputz zijn bepaalde afwerkingen die een structuur bevatten.

Het is niet dat deze structuren niet te herstellen zijn mochten ze scheuren, het nare is dat de schade vaak nog wel te zien blijft. Herstellen is dan ook wat lastiger. Het zou zonde zijn als de schade zichtbaar blijft.

Wij adviseren dan ook gladde muren en plafonds aan, het stucwerk is namelijk helemaal van deze tijd en past bij de nieuwbouwwoningen. Daarnaast staat het heel modern en strak en maakt het u woning ook nog eens visueel groter. 

Het nieuwe stucwerk kunt u meteen gaan of laten spuiten met latexverf. Doe dit ook vooral met een verfspuit, want zo krijgt u geen structuur op uw muren. Het werkt gaat snel efficiënt en is ook nog eens extreem goedkoop. Alleen maar voordelen! 

Wat kost nieuwbouw stucen?

Hoewel het stucen van een bestaande woning erg prijzig kan zijn is het stucen van een nieuwbouwwoning juist goedkoop. Dikke raaplagen op de muren zijn overbodig en zeker niet nodig. Daarnaast zijn de muren en plafonds in nieuwbouwwoningen erg vlak. Dit voorkomt een hoop extra kosten omdat deze muren niet meer bijgewerkt hoeven te worden op dat vlak. 

Doordat de afwerking met een paar millimeter gerealiseerd kan worden blijven de kosten voor het materiaal erg laag, dit geldt ook voor het arbeidersloon.

Het stucen van nieuwbouw is veel voordeliger dan te kiezen voor behang op de muren. Dit komt doordat er meestal alleen maar wordt gekozen voor renovlies of glasvezelbehang, dit omdat er angst is voor scheuren.  

Het behang laat na een tijdje los door de krimpscheuren. Het behang moet vervolgens verwijderd worden om het alsnog te laten stucen. Dit is extra vervelend omdat u er dan waarschijnlijk al een tijdje woont.

Wanneer u dit meteen laat doen, tackelt u direct al het probleem. Het voorkomt een hoop extra kosten en gesjouw met spullen. Niemand zit daar op te wachten!

Het is dubbelop betalen. Daarom is ons advies: kies meteen voor stucwerk in het nieuwbouwhuis, zo bespaar je op de kosten voor een stukadoor. Het is zonde om deze kosten dubbel te moeten betalen. Waarom niet alles in een keer? 

Prijzen stucwerk

Wij gaven eerder in dit artikel al aan dat de prijzen voor stucwerk in een nieuwbouwhuis relatief laag zijn, zeker als je ze vergelijkt met een bestaande woning.

Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van de kosten van het stucwerk. Zo voorkomt u verrassingen en krijgt u meteen een indruk van de lage prijzen. 

Nieuwbouwwoning laten stucenGemiddelde prijs per vierkante meter
Gladde muren€ 10,- per m², incl mat
Gladde plafonds€ 15,- per m², incl mat
Spachtelputz€ 16,- per m², incl mat
Spackspuitwerk€ 8,- per m², incl mat
Latex spuitwerk€ 7,- per m², incl mat
Behangklaar stucen€ 6,- per m², incl mat

Wilt u weten wat de kosten zijn voor het laten stucen van uw nieuwbouwwoning? Vraag bij ons geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan. Zo heeft u een offerte op maat snel in uw mailbox. Zo gaat uw nieuwbouwwoning straks al ‘thuis’ aanvoelen en kunt er nog jaren van genieten! 

Nieuwbouwprojecten Stucadoor-Expert Amsterdam

Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht en u bent op zoek naar een stucadoorsbedrijf dat veel ervaring heeft met stucen in nieuwbouw? Dan zijn wij de aangewezen partner om uw nieuwbouwwoning te laten stukadoren.

Om u inzicht te geven in de projecten waar wij ons werk verrichten, ziet u onderstaand onze stucprojecten.

Nieuwbouwprojecten:

 • De Vijzel: Dit is een nieuwe stoere woonwijk op Oostenburg in het centrum van Amsterdam.
 • Het Sluishuis: Een architectonisch nieuw gebouw op IJburg.
 • Cruqiuswerf: Nieuwbouw op het laatste schiereiland van het Oostelijk havengebied.
 • Wiborg: Soere pakhuizen in het Houthavengebied te Amsterdam.
 • Haut Amsterdam: De hoogste houten toren nieuwbouw woontoren van Nederland.
 • Van der Pekbuurt: Nieuwbouw in het gezellige, groene deel in Amsterdam Noord.
 • Together for You: Zelfbouwkavels op Amsterdam IJburg.
 • Terazzo Zeeburg: Mooie appartementen in verschillende kleuren en unieke verspringende verdiepingen.
 • Baken van Narva: Diverse appartementen en terraswoningen in de oude houthavens van Amsterdam.
 • De Bongerd: Nieuwbouw nabij natuurgebied Het Twiske en vlakbij het NDSM terrein.
 • Parnassia: Zelf in te delen nieuwbouwwoningen, aan de rand van het Waterlandplein en vlakbij de ring A10.
 • Diamantfabriek Amsterdam: Een voormalige diamanten slijperij in de Pijp welke omgetoverd wordt in een multifunctioneel stijlvol gebouw. Hier komen nieuwbouw woningen maar ook kantoorruimte.
 • Puuur IJce: Op het centrum eiland van IJburg in Amsterdam komt een prachtig woongebouw met stadswoningen maar ook appartementen. De bewoners hebben op dit eiland veel invloed op de uitstraling van de nieuwe wijk.
 • Kaap: Mooie 70 nieuwbouwappartementen over 5 gebouwen aan het IJ in Amsterdam Noord recht tegenover Pontsteiger.

Zoals u ziet zijn onze contacten met projectontwikkelaars en het opgebouwde vertrouwen meer dan goed.

De ervaring, onze goedkope stucadoors prijzen alsmede de uitvoering van al onze stucadoors werkzaamheden zijn van een dusdanig niveau dat bovenstaande projecten voorbeelden zijn van het werk van de Stucadoor-Expert.

Voor alle soorten stucwerk zijn wij de aangewezen partij. Schroom dan ook niet om bij ons een offerte aan te vragen.

Vragen en antwoorden stucen Nieuwbouw

Wat kost het om de muren te laten stucen van mijn nieuwbouwwoning?

Omdat de muren al glad zijn en het stucen snel gaat, is het stucen van nieuwbouwwanden vrij goedkoop. U kunt uitgaan van prijzen die tussen de 10,- en 12,- euro per m2 liggen. Leest u hier alles over de prijzen van ons stucadoorswerk

Bestaan er verschillende soorten stucwerk?

plafonds-opnieuw-schilderen

Ja er bestaan verschillende soorten stucwerk. U kunt kiezen uit de meest voorkomende zoals: dunpleisterwerk, glad stucwerk, spachtelputz of een andere sierpleister. Leest u hier alles over de soorten wandafwerking waaruit u kunt kiezen.

Wanneer is het verstandig mijn nieuwbouwwoning te laten stucen?

muren laten verven

Als de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd is het verstandig eerst de boel goed te laten drogen. Houd de ramen voor minimaal een week op een kier. Probeer de temperatuur rond de 20 graden te houden. Op deze manier zal het meeste vocht uit uw woning verdwijnen. Na het droging proces kunt u direct laten stucen.

Wat kost een heel nieuwbouw huis laten stucen?

Als u van plan bent uw gehele nieuwbouwwoning te laten stucen dan kunt u rekening houden met 300 m2 wandafwerking en ongeveer 120 m2 plafondafwerking. De prijs voor het totale stucwerk zal dan rond de 4800,- euro exclusief btw liggen. Wilt u graag weten wat de exacte prijs wordt? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!