Stucen nieuwbouw

Wanneer kunt u het beste stucen met nieuwbouw? Wat kost stucen nieuwbouw?

Op deze vragen gaan wij antwoord geven in dit artikel. Uw nieuwe woning moet straks als thuis aanvoelen. Daarom is het handig om alles zo zorgvuldig mogelijk af te laten werken.

Wij gaan kijken naar:

 • Het stucen van plafonds en wanden.
 • De prijzen per m2 stucen.
 • Scheuren in stucwerk.
 • Ervaringen met stucen.

Zo kunt u uw woning straks ‘thuis’ noemen. 

Ervaringen stucen

Er zijn heel wat mythes en verhalen als het aankomt op het stucen. Het is de kunst om de waarheden van de onwaarheden te scheiden.

Wij zijn vooral veel verhalen tegengekomen over scheuren op wanden en plafonds in het gloednieuwe stucwerk.

Nieuwbouw stucen of behangen?

Het kost meestal een jaar of vijf om een nieuwbouwhuis te laten uitwerken. Dit klinkt ietwat vaag; het gaat erom dat de woning moet aarden op de nieuw fundering.

Soms kan hierdoor het huis een beetje verzakken, ook komt het weleens voor dat vocht een oorzaak kan zijn voor de krimpscheuren. Wij gaan hier nog even wat dieper op in. 

Vocht in nieuwbouw

Regelmatig wordt gedacht dat het zetten van de nieuwbouwwoning voor de meeste problematiek zorgt, dit is niet het geval.

Het ergste probleem is het vochtpercentage in de nieuwbouwwoning. Bij de bouw van het een nieuwbouwhuis zijn er vaak geen ramen aanwezig.

In een land als Nederland vallen regelmatig buien, dit is niet bevorderlijk voor het vochtpercentage in de woning.

Het beton zuigt zich op deze manier vol met water, en dat water blijft vaak nog even ‘hangen’, dat kost tijd. 

De ramen worden meestal geplaatst in één van de laatste stadia van de bouw van een huis. Vaak is dan een procent of tachtig van al het vocht in uw woning nog aanwezig.

De scheuren zijn op deze manier redelijk verklaarbaar. 

Wij hebben alvast een goede tip voor u. Zodra u de sleutel heeft, gaat u naar uw nieuwe nieuwbouwwoning. Zet daar meteen de kachel op een graad of 22 á 23 graden. Fijne temperatuur!

Zo wordt het drogingsproces versnelt, echter krijg je op deze manier de meeste kans op scheuren. Het is daarom verstandig om het verwarmingsproces te vertragen.

Doe er om de twee dagen een graad bij, zo voorkomt u de meeste scheuren. Het vocht zal zo geleidelijk afnemen. 

Stucen in nieuwbouw 

We hebben u zojuist een verklaring geven voor de scheuren in nieuwbouw. Nu gaan wij kijken of er direct gestuct kan worden… Dit kan!

Vijf jaar wachten is wel erg lang nietwaar? Een scheurtje hier en daar is soms onvermijdelijk, dit is geen reden om het stucen een half decennium uit te stellen. 

De nieuwbouwhuizen van tegenwoordig kunnen veel hebben en ook de technieken zijn qua stucen enorm er op vooruit gegaan.

De materialen voor nieuwbouw stucen en latexspuiten zijn efficienter, flexibeler en krachtiger. Scheurtje en krimpen komen daar eigenlijk weinig meer voor. Dat scheelt alvast een hoop frustratie.

Kiest u ervoor om stucwerk te laten doen op wanden van kalkzandsteen, beton of gibo? Dan is het handig om voor glad stucwerk te kiezen. Glad stucwerk is niet duur, want de laagdikte is niet enorm dik. 

In veel gevallen brengt men een filmlaag aan, deze laag is maar enkele millimeters dik.

Het filmwerk wordt ook wel spuitpleister genoemd, het kost ongeveer €7,- per vierkante meter voor op de muren. Voor plafonds is het iets duurder, zo’n €12,- per vierkante meter. Zo kunt u de v naden laten wegwerken. 

Nieuwbouwprojecten Stucadoor-Expert Amsterdam

Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht en u bent op zoek naar een stucadoorsbedrijf dat veel ervaring heeft met stucen in nieuwbouw?

Dan zijn wij de aangewezen partner om uw nieuwbouwwoning te laten stukadoren.

Om u inzicht te geven in de projecten waar wij ons werk verrichten, ziet u onderstaand onze stucprojecten.

Nieuwbouwprojecten:

 • De Vijzel: Dit is een nieuwe stoere woonwijk op Oostenburg in het centrum van Amsterdam.
 • Het Sluishuis: Een architectonisch nieuw gebouw op IJburg.
 • Cruqiuswerf: Nieuwbouw op het laatste schiereiland van het Oostelijk havengebied.
 • Wiborg: Soere pakhuizen in het Houthavengebied te Amsterdam.
 • Haut Amsterdam: De hoogste houten toren nieuwbouw woontoren van Nederland.
 • Van der Pekbuurt: Nieuwbouw in het gezellige, groene deel in Amsterdam Noord.
 • Together for You: Zelfbouwkavels op Amsterdam IJburg.
 • Terazzo Zeeburg: Mooie appartementen in verschillende kleuren en unieke verspringende verdiepingen.
 • Baken van Narva: Diverse appartementen en terraswoningen in de oude houthavens van Amsterdam.
 • De Bongerd: Nieuwbouw nabij natuurgebied Het Twiske en vlakbij het NDSM terrein.
 • Parnassia: Zelf in te delen nieuwbouwwoningen, aan de rand van het Waterlandplein en vlakbij de ring A10.
 • Diamantfabriek Amsterdam: Een voormalige diamanten slijperij in de Pijp welke omgetoverd wordt in een multifunctioneel stijlvol gebouw. Hier komen nieuwbouw woningen maar ook kantoorruimte.
 • Puuur IJce: Op het centrum eiland van IJburg in Amsterdam komt een prachtig woongebouw met stadswoningen maar ook appartementen. De bewoners hebben op dit eiland veel invloed op de uitstraling van de nieuwe wijk.
 • Kaap: Mooie 70 nieuwbouwappartementen over 5 gebouwen aan het IJ in Amsterdam Noord recht tegenover Pontsteiger.

Zoals u ziet zijn onze contacten met projectontwikkelaars en het opgebouwde vertrouwen meer dan goed.

De ervaring, onze goedkope stucadoors prijzen alsmede de uitvoering van al onze stucadoors werkzaamheden zijn van een dusdanig niveau dat bovenstaande projecten voorbeelden zijn van het werk van de Stucadoor-Expert.

Voor alle soorten stucwerk zijn wij de aangewezen partij. Schroom dan ook niet om bij ons een offerte aan te vragen.

Plafond stucen 

Holle betonnen kanaalplaten kun je veel vinden in de nieuwbouwhuizen van nu. Hierdoor zitten er vaak naden in, ook wel v naden genoemd.

Dit is niet echt mooi om te laten zitten. Gelukkig kunt u er iets tegen laten doen. 

Een krimparme specie kan uitkomst bieden. De naden zullen zo voorgoed verdwijnen, daarnaast heeft u een egaal gestuct plafond. Dit is nog niet alles.

Nadat dit af is kunt u de plafonds af laten spuiten met de kleur naar uw keuze. Nog even de juiste kleur latexverf uitkiezen en klaar! Geen naden én de juiste kleur. Het oog wilt immers ook wat. 

Muren stucen

In de nieuwbouwhuizen vindt je vaak muren van beton. Meestal zijn dit de buitenwanden. De wanden binnen het huis zijn meestal van gibo blokken of zandkalksteen.

In deze twee gevallen is het handig om ze voor te behandelen om ze vervolgens glad te maken met een spuitpleister. Je kan echter ook meteen de latexverf op de muren spuiten. 

Spackspuiten muren en plafonds

Dit is een goedkopere variant dan de eerdere mogelijkheden. De prijzen voor spackspuiten van de muren en plafonds zijn erg laag.

Wat ook een voordeel is, is dat de afwerking hiervan binnen enkele dagen klaar is. Er verschillende keuzes die je hier nog in kan maken.

Zo kun je ervoor kiezen om een grove structuur toe te passen, of anderzijds een fijne structuur. De structuur wordt bepaald door een korrel die uit de compressor ontstaat.

Kleeft er dan geen nadeel aan spackspuitwerk? Ja, er is een nadeel. Het repareren van eventuele scheuren in het spuitwerk is lastig te repareren, u blijft hierdoor altijd schade zien. 

Glad stucwerk nieuwbouw

Wij (van de Stucadoor-Expert) zijn ambassadeurs van glad stucwerk. Je hebt op deze manier de beste wandafwerking en plafondafwerking in uw nieuwbouw.

Onder glad pleisterwerk valt:

Dit stucwerk is het makkelijkste te onderhouden en bij te werken, mocht het ooit scheuren. 

Het spackspuiten en spachtelputz zijn bepaalde afwerkingen die een structuur bevatten.

Het is niet dat deze structuren niet te herstellen zijn mochten ze scheuren, het nare is dat de schade vaak nog wel te zien blijft. Herstellen is dan ook wat lastiger. Het zou zonde zijn als de schade zichtbaar blijft.

Wij adviseren dan ook gladde muren en plafonds aan, het stucwerk is namelijk helemaal van deze tijd en past bij de nieuwbouwwoningen.

Daarnaast staat het heel modern en strak en maakt het u woning ook nog eens visueel groter. 

Het nieuwe stucwerk kunt u meteen gaan of laten spuiten met latexverf. Doe dit ook vooral met een verfspuit, want zo krijgt u geen structuur op uw muren.

Het werkt gaat snel efficiënt en is ook nog eens extreem goedkoop. Alleen maar voordelen! 

Wat kost nieuwbouw stucen?

Hoewel het stucen van een bestaande woning erg prijzig kan zijn is er het tegenovergestelde aan de hand met een nieuwbouwwoning, dit is namelijk heel goedkoop.

Dikke raaplagen op muren zijn overbodig. Daarnaast zijn de muren en plafonds in nieuwbouwwoningen erg vlak. Dit voorkomt een hoop extra kosten omdat deze muren niet meer bijgewerkt hoeven te worden op dat vlak. 

Doordat de afwerking met een paar millimeter gerealiseerd kan worden blijven de kosten voor het materiaal erg laag, dit geldt ook voor het arbeidersloon.

Het stucen van nieuwbouw is veel voordeliger dan kiezen voor behang. Dit komt doordat er meestal alleen maar wordt gekozen voor renovlies of glasvezelbehang, dit omdat er angst is voor scheuren.  

Het behang laat na een tijdje los door de krimpscheuren. Het behang moet vervolgens verwijderd worden om het alsnog te laten stucen. Dit is extra vervelend omdat u er dan waarschijnlijk al een tijdje woont.

Wanneer u dit meteen laat doen, tackelt u direct al het probleem. Het voorkomt een hoop extra kosten en gesjouw met spullen. Niemand zit daar op te wachten!

Het is dubbelop betalen. Daarom is ons advies: kies meteen voor stucwerk in het nieuwbouwhuis, zo bespaar je op de kosten voor een stukadoor. Het is zonde om deze kosten dubbel te moeten betalen. Waarom niet alles in een keer? 

Prijzen stucwerk

Wij gaven eerder in dit artikel al aan dat de prijzen voor stucwerk in een nieuwbouwhuis relatief laag zijn, zeker als je ze vergelijkt met een bestaande woning.

Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van de kosten van het stucwerk. Zo voorkomt u verrassingen en krijgt u meteen een indruk van de lage prijzen. 

Nieuwbouwwoning laten stucenGemiddelde prijs per vierkante meter
Gladde muren€ 10,- per m2, incl mat
Gladde plafonds€ 15,- per m2, incl mat
Spachtelputz€ 16,- per m2, incl mat
Spackspuitwerk€ 8,- per m2, incl mat
Latex spuitwerk€ 7,- per m2, incl mat
Behangklaar stucen€ 6,- per m2, incl mat

Wilt u weten wat de kosten zijn voor het laten stucen van uw nieuwbouwwoning?

Vraag bij ons geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan. Zo heeft u een offerte op maat snel in uw mailbox. Zo gaat uw nieuwbouwwoning straks al ‘thuis’ aanvoelen en kunt er nog jaren van genieten! 

Vragen en antwoorden Stucen Nieuwbouw

Wat kost muren in nieuwbouw stucen

Omdat de muren al glad zijn en het stucen snel gaat, is dit goedkoop. Leest u hier alles over de prijzen van ons stucadoorswerk

Bestaan er verschillende soorten stucwerk?

plafonds-opnieuw-schilderen

Ja er bestaan verschillende soorten stucwerk, leest u hier alles over de soorten wandafwerking waaruit u kunt kiezen.

Wanneer laat ik mijn nieuwbouwwoning stucen?

muren laten verven

Wij worden vooral bij nieuwbouw projecten gevraagd, leest u hier alle informatie over het stucen van nieuwbouw.

Wat kost een heel nieuw huis stucen?

Het stucwerk kan als onderlaag dienen (voor verf of behang) of gewoon als eindafwerking toegepast worden. U leest hier hoe goedkoop wij zijn als wij uw hele huis stucen!

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!