Stucen, zelf of laten doen?

Wilt u de komende jaren genieten van strakke afgewerkte plafonds en muren, dan kunt u hiervoor een stukadoor inschakelen om uw gehele woning te laten stucen. Er zijn veel soorten afwerkingsmogelijksheden voor het stucen van een nieuwbouwwoning of bestaande woning, met ook grote verschillen in de prijs.

Leest u op deze pagina alles over wat de kosten zijn van stucwerk en het in huren van een stukadoor.

huis-stucen
voorbeeld van gestuct huis

Wat kost stucen per vierkante meter?

Een essentieel onderwerp is wat de kosten van een stukadoor zijn en de daarbij horende vierkante meter prijzen? De kosten voor het stucen zijn afhankelijk of u zelf wilt gaan stucen en voor welke afwerking er wordt gekozen. Wij krijgen hieromtrent vele vragen, denk hierbij aan:

 • Wat kost stucen?
 • Welke soorten stucwerk zijn er allemaal?
 • Wat kost een stukadoor?
 • Is een compleet huis laten stucen duur?

De gemiddelde kosten voor het laten stucen van uw woning door een stukadoor ziet u in dit prijsoverzicht:

AfwerkingGemiddelde prijzen per m²
Spackspuiten€ 5,- – € 11,-
Behangklaar stucen€ 8,- – € 15,-
Sausklaar stucen€ 9,- – € 23,-
Latexverf spuiten€ 6,- – € 12,-
Plafond stucen€ 14,- – € 23,-
Spuitpleister ( nieuwbouw )€ 8,- – € 12,-
de genoemde prijzen zijn richtprijzen

Als u uw woning goedkoop wilt laten stucen, dan kunt het beste kiezen voor spackspuitwerk. Deze methode van stucwerk wordt met een machine aangebracht zodat de kosten per m2 laag blijven.

Wilt u liever krasbestendig stucwerk, dan is het laten aanbrengen van sierpleister een goede optie. Deze afwerking is duurder, maar u heeft hier dan ook langer plezier van. Neem weer als voorbeeld dat u woning 25 m² is, dan zullen de stuckosten ongeveer 1200,- euro zijn.

Wilt u een offerte op maat ontvangen voor uw situatie, neem dan gerust contact op via ons online systeem voor het aanvragen van een offerte. U zult binnen 2 minuten een prijs ontvangen in uw mailbox. 

stucen
Stucwerk

Wat is stucen?

Met stucen wordt bedoeld dat wanden of plafonds egaal worden gemaakt. Dit gebeurt met een gips gebonden mortel of op cementbasis. Een stuclaag kan worden aangebracht op metselwerk ,beton of gipsplaten.

Er kan onderscheid worden gemaakt in twee verschillende soorten stucwerk;

 • 1: Dik stucwerk genoemd raapwerk: dit is een laag die vrijwel de ondergrond compleet vlak moet zetten. De laag is minstens een centimeter dik en kan tot wel 5 centimeter dikte worden aangebracht.
 • 2: Dun stucwerk genoemd pleisterwerk: deze laag is ten opzichte van raapwerk heel dun en maar 2 tot 5 mm dik.

Beiden soorten stucwerk geven een strak eindresultaat.

plafonds-opnieuw-schilderen
Plafond opnieuw schilderen

Hoe zijn stucwerkzaamheden opgebouwd?

Hieronder vertellen wij u graag meer over hoe wij onze stucwerkzaamheden opbouwen.

 • Voorbereiden: voordat het stucen kan beginnen, bereiden wij de werkzaamheden voor. De ruimte waar in wordt gewerkt, moet leeg zijn en goed worden afgedekt. Ook worden stopcontacten, trapleuningen en/ of radiatoren van de muren afgehaald worden, zodat onze stukadoors overal goed bij kunnen.
 • Ondergrond controle: de ondergrond waar het stucwerk op aangebracht wordt goed gecontroleerd op losse delen, behang resten en gaten of scheuren. Scheuren kunnen met gaasband worden behandeld en de gaten met vulmiddel.
 • Hechting: de hechting van oud naar nieuw is zeer belangrijk. De ondergrond dient als eerste stof en vetvrij te worden gemaakt en er mogen geen losse delen meer aanwezig zijn.
 • Voorstrijken: na het verwijderen van stof, vet, of losse delen kan er een primer/ voorstrijk worden aangebracht met een roller of blokkwast. Er bestaat voorstrijk (Betoncontact) met een kwartskorrel voor een extreme hechting, maar ook grondeermiddel voor een extreme zuiging van de ondergrond.

Door het volgen van dit stappenplan, kunnen wij perfect stucen en zal het stucwerk niet te snel drogen.

Zelf stucen of een stukadoor inhuren?

Het stucen van plafonds en wanden is een klus die u beter kunt overlaten aan een van onze erkende stukadoors. Een stukadoor volgt hiervoor een opleiding om zich uiteindelijk als vakman te kunnen inzetten. Voor de doe-het-zelver is stucen een zware opgave wanneer u hier geen ervaring mee heeft. Wat heeft u nodig om een woning zelf te stucen?

 • 1: Ervaring: iemand die goed kan stucen heeft minimaal 7 jaar ervaring.
 • 2: Kennis: elk stucwerk is anders. Weet u al welk stucwerk het beste bij u woning zal passen en hoe het stucwerk moet worden aangebracht?
 • 3: Materiaal kennis: uiteraard moet u weten welke materialen er worden gebruikt op verschillende ondergronden. Heeft u gips nodig of moet het met een cement gebonden product gestuct worden?
nieuwbouw-stucen
Nieuwbouw stucen

Stucen in een nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis wordt vaan ook verteld dat wanden en/of planfonds kunnen werken en er in de loop van de tijd scheurtjes kunnen ontstaan. De meeste nieuwbouwbewoners zijn dan ook huiverig om de betonmuren of de kanaalplaatvloer (het plafond) te voorzien van een stuclaag.

Wij hebben al jarenlang ervaring in het stucen van een nieuwbouwwoning en wat ons betreft hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Wij werken met speciale materialen en hiermee beperken wij de scheurvorming tot een minimum en zorgen wij voor jarenlang plezier aan uw stucwerk voor zowel de muren als de plafonds.

Wist u dat het glad laten stucen (filmlaag) van een nieuwbouwhuis al vanaf 10,- euro per vierkante meter gedaan kan worden? Als u exact wilt weten wat de kosten zijn om uw nieuwe huis te laten stucen, vraag dan eens geheel vrijblijvend een stukadoor offerte aan. Na het invullen van het offerte formulier, zorgen wij dat u zo snel mogelijk een exacte prijsindicatie ontvangt.

nieuwbouw-stucadoor
Nieuwbouw woning stucen

Kan stucen over iedere ondergrond?

Het aanbrengen van stucwerk kan niet over alle ondergronden. Zo kan een ondergrond van hout, ijzer of behang niet gestukadoord worden. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende ondergronden waar stucwerk op aangebracht kan worden:

 • Baksteen
 • Cellenbeton
 • Fermacell platen ( erg scheur gevoelig )
 • Gipsplaten en stucplaten
 • Beton
 • Giboblokken

De ondergrond waar stucwerk over wordt aangebracht moet een zuigende werking hebben om op deze manier de juiste hechting te kunnen creëren. Bij gipsplaten of bakstenen kan er gebruik worden gemaakt van een hecht primer.

Hoe kunt u stucwerk het beste drogen?

Heeft u uw nieuwbouw of bestaande woning onlangs laten stucen, dan dient u rekening te houden met de droogtijd. Hoe lang het duurt voordat stucwerk droogt, is afhankelijk van de dikte van het stucwerk. U kunt er vanuit gaan dat per mm laagdikte het een dag duurt voordat het vocht uit het stucwerk is getrokken.

Dus bij een cm dikke stuclaag moet u eraan denken dat u 10 dagen drogingstijd nodig heeft, mits u goed ventileert. Met een temperatuur van 22 graden Celsius en een goede ventilatie voorkomt u krimpscheuren en schimmelplekken.

glad-stucwerk
Glad stucwerk

Is goedkoop stucen mogelijk?

Wilt u het prijskaartje zo laag mogelijk houden voor het stucen van uw woning. Wij hebben meerdere manieren om goedkoop stucwerk te leveren. Vraag ons naar de mogelijkheden, zo is ook mogelijk zelf voorbereidend werk te doen en zo de kosten te beperken.

U kunt ook besparen op het laten stucen van muren of plafonds door de vierkante meter prijzen te vergelijken tussen verschillende stukadoors. Er is namelijk een grote kans aanwezig dat de ene stukadoor een veel lagere vierkante meter prijs heeft dan de ander.

Vraag bij ons geheel vrijblijvend de prijs per vierkante meter aan (of de totaal prijs) om uw woning opnieuw te laten voorzien van stucwerk. Binnen 2 werkdagen ontvangt u van ons een offerte op maat!

Vragen & Antwoorden

Wat kost stucen per m²?

De kosten van stucen van zowel wanden als plafonds kunnen behoorlijk uiteen lopen. Leest u hier alles over wat stucen kost en welke soorten stucwerk er te verkrijgen zijn.

Badkamer stucen welk materiaal?

Het stucen van een badkamer kan het beste gedaan worden met een cementgebonden mortel. Leest u hier alles over het stucen van badkamers.

Wat is stucen eigenlijk?

prijs stucwerk

Stucen en of stucwerk is het egaliseren van zowel wanden als plafonds. Door een laag stucwerk aan te laten brengen door een stukadoor zullen uw muren en plafonds strak en glad worden opgeleverd zodat u deze kunt schilderen of kunt laten spuiten door een latexspuiter. lees hier meer over stucen.

Wanneer is stucen nodig?

Stucen doet men op het moment dat muren pas gemetseld zijn of als de bestaande muren niet meer glad genoeg zijn om te schilderen door de vele oneffenheden. Lees hier alles over de prijzen van stucwerk

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!