Uw buitenmuur of gevel laten stucen?

Heeft uw buitengevel of buitenmuur last van scheuren of loszittend stucwerk? De buitenmuur van uw woning is een belangrijk aspect om uw woning in goede conditie te houden. Het is daarom van belang het buiten stucwerk zo snel mogelijk te herstellen. Om een juiste keuze te maken voor uw situatie, vertellen wij u hier graag meer over het stucen van buitenmuren.

Buitenmuur-stucen
voorbeeld van gestucte buitenmuur

Wanneer kies je voor een gestucte buitenmuur?

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor stucwerk op de buitenmuur als het oude stucwerk of metselwerk een doorn in het oog is geworden of niet meer voldoet aan de eisen van de woning. Zo kan een gevel scheuren bevatten, maar kan ook het oude metselwerk loszitten. Het is dan een efficiënte keuze om een nieuw stuclaag aan te brengen en de oude laag te verwijderen. Ook wordt het stucen van een buitenmuur vaak gedaan na een gevelrenovatie. Ook wordt er steeds vaker gekozen voor stucwerk op de buitenmuur voor het creëren van een nieuw uiterlijk.

Door de juiste keuze te maken in het soort stucwerk, zal uw woning niet alleen opknappen, er zal ook een meerwaarde ontstaan bij eventuele verkoop.

Wat kost stucwerk voor buiten?

De gemiddelde prijs voor het stucen van een buitenmuur hangt grotendeels af van de stukadoor die u kiest en het afwerkingsmateriaal. Ook de huidige staat van de muren speelt een rol in het bepalen van de prijs, net zoals de vierkante meters.

Een buitenmuur laten stucen kunt u niet vergelijken met binnen stucwerk van nieuwbouw of bestaande bouw. Buitenstucwerk wordt met een cementgebonden buitenmortel gemaakt, wat vele male zwaarder is dan een gipsgebonden stucmortel voor binnen. De prijzen om een buitenmuur te laten stucen liggen om die reden hoger dan die van een binnenmuur. Hieronder vindt u de vierkante meter prijzen:

Soort stucwerkGemiddelde m2 prijs
Buitenmuur laten stucen (uitvlakken)€ 65,-
Buitenmuur stucen met gevelisolatie€ 130,-
Buitenmuur laten stucen met glad pleisterwerk€ 70,-
Buitenmuur laten stucen met sierpleister€ 85,-
Buitenmuur met betonlook laten stucen€ 100,-

Wilt uw persoonlijk advies voor het stucen van uw buitenmuur?

Wilt u weten hoe wij precies te werk gaan bij het stucen van een buiten muur? Neem dan gerust contact met ons op. Onze stukadoors vertellen u graag meer over onze werkwijze en adviseren u graag persoonlijk over uw situatie.

Wilt u een offerte ontvangen voor het stucen van een buitenmuur? Vraag de offerte direct online aan en laat ons weten wat uw wensen zijn.

buitenmuren-stucen
voorbeeld van buitenmuur met glad stucwerk

Welk materialen worden gekozen voor buiten?

Omdat de gevel bloot komt te staan aan diversen weersinvloeden van buitenaf, is het zaak dat de juiste materialen worden gebruikt. De stuclaag zal onder andere bestand moeten zijn tegen regen. Wij gebruiken voor buiten stucwerk ‘kalk cement gebonden specie’ – ook wel cementmortel genoemd. Dit materiaal is bestand tegen water en wordt ook vaak aangeraden wanneer de badkamer wordt gestuct.

Wij krijgen regelmatig de vraag met welke merken wij werken. Als wij een buitenmuur stucen werken we altijd met producten van Knauf. Wij zijn zeer vertrouwd met dit merk.

Over beton, bakstenen en andere gevels stucen?

We kunnen over zowel beton als bakstenen en andere soorten stenen die als buitenmuur gebruikt worden, heen stucen. Deze materialen zijn uitermate geschikt voor het stucen, omdat er weinig tot geen werking meer plaatsvindt. Dit is ook direct de reden waarom het niet mogelijk is om over houten gevels te stucen, hout werkt altijd wat uiteindelijke resulteert in scheuren in het stucwerk.

Het laten aanbrengen van buiten stucwerk is niet alleen mooi, het is ook nog eens weerbestendig.

Welke soorten wandafwerking voor de buitenmuur kan ik kiezen?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor stucwerk op een buitenmuur of gevel. Een van de meest gekozen wandafwerkingen voor buiten is fijn schuurwerk. Dit komt overeen met een strakke wand afwerking.

U kunt door het juiste advies de perfecte buitenpleister uitkiezen bij uw woning. De afwerkingslaag dient tegen alle Nederlandse weersomstandigheden bestendig te zijn. Hieronder leest u de meest voorkomende stucwerken voor buitengevels en buitenmuren:

  • Spachtelputz: Een van de meest gekozen afwerking voor een buitenmuur is Spachtelputz. Spachtelputz is een krasbestendige sierpleister met een structuur korrel van 1,2 of 3 mm dikte. Het voordeel van Spachtelputz is dat deze sierpleister meteen op de juiste kleur kan worden aangebracht.
  • Pleisterwerk: Als er gekozen wordt voor een gladde afwerking van de buitenmuren. Kies dan voor glad stucwerk ook wel pleisterwerk genoemd. Deze afwerking wordt vaak als onderlaag gebruikt voor Spachtelputz of krabpleister. Het kan zowel als onderlaag als eindafwerking worden gebruikt. Echter als eindafwerking zal deze nog wel geschilderd moeten worden. Lees hier meer over een buitenmuur schilderen.
  • Schuurwerk: Schuurwerk is een afwerking met een zeer lichte structuur voor buitenmuren. Schuurwerk is een mortel die direct waterafstotend is en geen vocht zal doorlaten. Met een afwerking van schuurwerk geef je een buitenmuur of gevel een zeer unieke uitstraling.

Wilt u de buitenmuur glad stucen?

We moeten direct melden dat het volledig glad stucen van een buitenmuur onmogelijk is. Vanwege zonlicht is het lastig om een perfect resultaat te krijgen, de kleinste oneffenheden zijn al zichtbaar.

Dit is waarom we altijd een kleine korrel in het stucwerk adviseren. Van een afstand komt dit overeen met glad pleisterwerk.

buitenmuur stucwerk
Voorbeeld van een glad gestucte buitenmuur met een kleine korrel

Wilt u schuurwerk als afwerking?

Wanneer u schuurwerk afwerking wilt op de buitenmuur is dit uiteraard geen probleem. Eerst zal de stuclaag aangebracht worden, nadat deze voldoende is uitgehard, zullen we met een spons het juiste patroon er in “schuren”. Dit betreft vakwerk en als ervaren stukadoor kunnen wij dit in veel motieven uitvoeren. Het schuurwerk kan grof gemaakt worden of juist heel fijn. U kunt zelf kiezen wat u het mooiste vindt passen bij uw woning.

Zelfs een betonlook buiten stucen behoort tot een van onze kwaliteiten. Vraag naar de mogelijkheden bij de Stucadoor-Expert.

Spachtelputz

Spachtelputz is een sierpleister en ook voor buitenmuren mogelijk. Wanneer we dit buiten aanbrengen, gebruiken we uiteraard een buitenkwaliteit Spachtelputz. Spachtelputz heeft een fijnere korrel dan schuurwerk en kan ook heel fraai staan in een woning.

Deze afwerking moet aangebracht worden op vlakke wanden. Spachtelputz heeft als voordeel dat het direct op kleur gebracht kan worden en hoeft het achteraf niet geschilderd te worden.

Buiten stucen in kleur

Het grote voordeel van een gestucte buitenmuur is dat deze in alle kleuren geschilderd kan worden. Dit betekent dat u met een buitenmuur relatief eenvoudig een geheel nieuw uiterlijk kan geven door de gevel in zijn geheel te schilderen. Het schilderen is het makkelijkst te doen met latexverf die geschikt is voor buiten, dit wordt ook wel buitenlatex genoemd.

Voor deze klus kunt u werkelijk elke RAL of NCS kleur kiezen. Na het stucen is het schilderen een klus die u eventueel zelf kunt uitvoeren, op deze manier kunt u kosten besparen.

buitengevel-stucen
Voorbeeld van gestucte buitengevel

Uw buitenmuur laten isoleren?

Kiest u voor duurzaamheid? Dan is het laten isoleren van uw buitengevel niet alleen energie besparend, het zal ook het geluid van buiten dempen. Gevelisolatie zijn kunststof gevelplaten die in verschillende diktes kunnen worden aangebracht. Dit kan vanaf 2 cm tot wel 10 cm dik zijn.

Nadat de isolatieplaten gelijmd zijn op de gevel, worden deze met speciale pluggen extra vastgezet. Na het aanbrengen van isolatieplaten kan de stukadoor deze inbedden met wapeningsgaas en een speciale lijmmortel. Dit om scheurvorming in de toekomst te voorkomen.

Na het inbedden van het wapeningsgaas kan er een afwerking worden gekozen voor zowel een gladde afwerking als een afwerking met structuur. Hieronder geven wij u een prijsindicatie van de kosten om de buitenmuren te laten stucen met gevelisolatie:

Soort woningPrijzen buitenmuur stucen
Appartement € 3.200 tot € 3.600
Tussenwoning€ 8.200 tot € 9.600
Hoekwoning€ 9.200 tot € 10.600
2 onder 1 kap woning€ 12.200 tot € 14.600
Vrijstaande woning€ 18.200 to € 22.600

Wanneer kunt u de buitenmuren laten stucen?

Een buitenmuur stucen kan eigenlijk alleen in de lente en zomer gedaan worden. Wanneer er weinig kans op neerslag is en de luchtvochtigheid laag is. Wanneer het buiten vochtig is brengt dat risico’s met zich mee. De stuclaag zal niet goed drogen en daardoor niet goed hechten.

Ook is het belangrijk dat de buitenmuur droog is. Bij een vochtige buitenmuur loopt u namelijk hetzelfde risico als bij regen. De stuclaag zal niet goed drogen waardoor deze niet goed zal hechten.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!