Buitenmuur of gevel stucen

Heeft uw buitengevel of buitenmuren last van scheuren of loszittend oud stucwerk? De buitenmuur van uw woning is een belangrijk aspect om uw woning in een goede conditie te houden. Laat daarom het buiten stucwerk zo snel mogelijk herstellen of opnieuw doen.

De keuze is niet zo heel makkelijk. Laat u de buitenmuur opnieuw stucen of laat u de buitenmuren rondom uw huis alleen repareren? Leest u op deze pagina ons advies en de prijzen van buitenmuren stucen.

Buitenmuur-stucen
Buitenmuur stucen

Stucen buitenmuren de ideale oplossing

Een buitenmuur stucen is een ideale oplossing wanneer u de gevel mooi strak wilt maken en af wilt werken met een kleur naar keuze. Vaak is het stucen van de gevel een klus die gedaan wordt wanneer er een gevelrenovatie heeft plaatsgevonden.

Maar ook wanneer het simpelweg tijd is voor een nieuw uiterlijk voor uw woning is een nieuwe stuclaag op uw woning een van de makkelijkste en beste mogelijkheden.

Wanneer laat je een buitenmuur stucen?

De meeste mensen kiezen voor stucwerk op hun buitenmuur als het oude stucwerk of metselwerk een doorn in het oog worden. Dit wil zeggen dat het oude stucwerk of metselwerk niet meer voldoet aan de eisen van de bewoonde woning. Zo kan een gevel scheuren bevatten maar kan ook het oudere metselwerk loszitten inclusief de voegen.

De keuze is dan makkelijk gemaakt om een nieuwe laag stucwerk aan te brengen en de oude laag te laten verwijderen. Door de juiste keuze te maken in de stucwerk soort zal uw woning niet allen maar opknappen er zal ook een meerwaarde ontstaan bij eventuele verkoop.

Welke soort stucwerk op ow buitenmuur?

Er zijn meerdere keuzemogelijkheden die op een buitenmuur of gevel kunnen worden aangebracht. Een van de meest gekozen wandafwerkingen voor buiten is fijn schuurwerk. (lijkt op een gladde muur)

U kunt door het juiste advies wat wij als erkend stukadoorsbedrijf geven de perfecte buitenpleister uitkiezen die ook echt bij uw woning past. De afwerkingslaag moet uiteraard wel tegen alle Nederlandse weersomstandigheden kunnen. Leest u hier de 3 meest voorkomende stucwerken op buitengevels en buitenmuren:

  • Spachtelputz als eindafwerking: Een van de meest gekozen afwerking voor een buitenmuur is spachtelputz. Spachtelputz is een krasbestendige sierpleister met een structuur korrel van 1,2,3 mm dikte. Het voordeel van spachtelputz is dat deze sierpleister meteen op de juiste kleur kan worden aangebracht.
  • Pleisterwerk als eindafwerking: Wilt u een gladde afwerking op uw buitenmuur? Kies dan voor glad stucwerk ook wel pleisterwerk genoemd. Deze afwerking wordt ook vaak als onderlaag gebruikt voor spachtelputz of een krabpleister. Het kan zowel als onderlaag als eindafwerking worden gebruikt. Echter als eindafwerking zal deze nog wel geschilderd moeten worden. Lees hier meer over een buitenmuur schilderen.
  • Schuurwerk als eindafwerking: Schuurwerk is een afwerking met een zeer lichte structuur voor buitenmuren. Schuurwerk is een mortel die direct waterafstotend is en geen vocht door zal laten. Met een afwerking van schuurwerk geef je een buitenmuur of complete gevel een zeer unieke uitstraling.
buitenmuren-stucen
Buitenmuur met glad stucwerk

Wat kost buitenstucwerk?

Wat zijn de kosten om een buitenmuur te laten stucen? De gemiddelde prijzen van het stucen van een buitenmuur hangen grotendeels af van de stukadoor en de afwerking die u kiest. Maar ook de huidige staat van de muren is natuurlijk van groot belang.

Een buitenmuur laten stucen kunt u niet vergelijken met het binnen stucwerk van een nieuwbouw of bestaande bouw. Buitenstucwerk wordt altijd met een cementgebonden buitenmortel gewerkt wat vele malen zwaarder is dan een gipsgebonden stucmortel voor binnen.

De prijs om een buitenmuur te laten stucen ligt hoger dan die van een binnenmuur laten stucen. We geven u hier de gemiddelde vierkante meter prijzen met of zonder gevelisolatie laten aanbrengen:

Soort stucwerkGemiddelde m2 prijs
Buitenmuur laten stucen (uitvlakken)€ 65,-
Buitenmuur stucen met gevelisolatie€ 130,-
Buitenmuur laten stucen met glad pleisterwerk€ 70,-
Buitenmuur laten stucen met sierpleister€ 85,-
Buitenmuur met betonlook laten stucen€ 100,-

Buitenmuur laten isoleren

Kiest u voor duurzaamheid? Dan is het laten isoleren van uw buitengevel niet allen maar energie besparend, het zal ook het geluid van buiten dempen. Gevelisolatie zijn kunststof gevelplaten die in verschillende diktes kunnen worden aangebracht. Dit kan vanaf 2 cm tot aan wel 10 cm zijn.

Nadat de isolatieplaten gelijmd zijn op de gevel worden deze met speciale pluggen extra vastgezet. Na het aanbrengen van de isolatieplaten kan de stukadoor deze inbedden met wapeningsgaas en een speciale lijm mortel. (dit is om scheurvorming te voorkomen)

Na het inbedden van het wapeningsgaas kan er een afwerking gekozen worden zowel glad als een afwerking met structuur. Leest u hieronder een prijsindicatie van de kosten om je buitenmuren te laten stucen met gevelisolatie:

Soort woningPrijzen buitenmuur stucen
Appartement € 3.200 tot € 3.600
Tussenwoning€ 8.200 tot € 9.600
Hoekwoning€ 9.200 tot € 10.600
2 onder 1 kap woning€ 12.200 tot € 14.600
Vrijstaande woning€ 18.200 to € 22.600

Welk materiaal voor buiten stucen

Omdat de gevel bloot komt te staan aan weersinvloeden van buitenaf is het zaak dat er het juiste materiaal gebruikt wordt. Omdat de stuclaag bestand moet zijn tegen de weersinvloeden, met name regen, gebruiken wij voor buiten stucwerk altijd kalk cement gebonden specie ook wel cementmortel genoemd.

Dit is materiaal is namelijk bestand tegen water, dat is ook de reden dat het aangeraden wordt wanneer de badkamer gestuct wordt.

Vaak krijgen we de vraag waarmee we de buitenmuur stucen. Als wij een buitenmuur stucen werken we altijd met producten van Knauf, dit omdat Knauf simpelweg zeer goede producten maakt.

De afwerking is mogelijk op verschillende manieren, hieronder vindt u de verschillende afwerkingen voor buitenstuc.

Buitenmuur (bijna) glad stucen

We moeten direct melden dat het volledig glad stucen van een buitenmuur eigenlijk onmogelijk is. Vanwege het felle licht van de zon is het praktisch onmogelijk om een perfect resultaat te krijgen, de kleinste oneffenheid is namelijk zichtbaar.

Dit is waarom we altijd een kleine korrel in het stucwerk, dat we buiten uitvoeren, gebruiken. Van een afstand ziet dit er overigens uit als glad pleisterwerk.

buitenmuur stucwerk
Glad gestucte buitenmuur

Schuurwerk afwerking

Wanneer u een schuurwerk afwerking wilt op de buitenmuur is dit uiteraard voor eens geen probleem. Eerst zullen we de stuclaag aanbrengen, nadat deze precies ver genoeg uitgehard is zullen we met een spons het juiste patroon erin “schuren”.

Omdat dit handwerk is en wij zeer ervaren zijn met het aanbrengen van schuurwerk aan de buitenkant van woningen kunnen we dit werkelijk in heel veel motieven uitvoeren.

Het schuurwerk kan grof gemaakt worden of juist heel fijn. U kunt zelf kiezen wat u het mooiste vindt passen bij uw woning.

Zelfs een betonlook buiten stucen behoort tot de mogelijkheden. Vraag naar de mogelijkheden bij de Stucadoor-Expert.

Spachtelputz

Spachtelputz is een sierpleister, wanneer we dit buiten moeten aanbrengen gebruiken we uiteraard een buitenkwaliteit spachtelputz.

Deze afwerking moet aangebracht worden op vlakke wanden en doordat spachtelputz direct op kleur gebracht kan worden hoeft het achteraf niet geschilderd te worden.

Spachtelputz heeft een fijnere korrel dan schuurwerk en kan ook heel fraai staan in een woning. Hiernaast ziet u een voorbeeld van hoe spachtelputz eruit kan zien op een gestucte buitenmuur.

Buitenmuur laten stucen kosten

Vaak krijgen we de vraag wat de kosten zijn om een buitenmuur te stucen. Deze prijs is afhankelijk van de ondergrond en de staat daarvan. 

Daarnaast worden de kosten natuurlijk ook bepaald door de afwerking die u graag wilt hebben.

Toch kunnen we wel een globale prijs geven die in de meeste gevallen klopt. De prijzen voor een buitenmuur laten stucen liggen gemiddeld tussen de €20,- en €60,- per m2.

Deze prijzen zijn indicatief en zijn logischerwijs afhankelijk van uw exacte wensen en de afwerking die benodigd is en niet te vergeten de staat van de ondergrond.

Op beton, bakstenen en andere gevels

We kunnen op zowel beton als bakstenen, en andere stenen die als buitenmuur gebruikt worden, stucen. Deze materialen zijn uitermate geschikt voor het stucen omdat er weinig tot geen werking meer plaatsvindt.

Dit is ook direct de reden waarom het niet mogelijk is om op houten gevels te stucen, hout werkt teveel wat resulteert in scheuren in het stucwerk.

Het laten aanbrengen van buiten stucwerk is niet alleen maar mooi het is ook een zeer goede bescherming voor de slechte weersinvloeden. Zo isoleert het goed en houdt het het vocht buiten uw huis.

Alleen bij droog weer

Een buitenmuur stucen kan eigenlijk alleen in de lente en zomer gedaan worden. Wanneer er weinig kans op neerslag is en de luchtvochtigheid niet zo hoog is.

Wanneer het buiten vochtig is brengt dat risico’s met zich mee. De stuclaag kan bijvoorbeeld niet goed drogen waardoor deze niet goed hecht.

Ook is het zaak dat de buitenmuur niet vochtig is. Bij een vochtige buitenmuur loopt u namelijk hetzelfde risico als bij regen. De stuclaag zal niet goed drogen waardoor deze niet goed zal hechten.

Buiten stucen in kleur

Het grote voordeel van een gestucte buitenmuur is dat deze in alle kleuren geschilderd kan worden. Dit betekent dat u met een buitenmuur relatief eenvoudig een geheel nieuw uiterlijk kan geven door de gevel in zijn geheel te schilderen.

Het schilderen is het makkelijkst te doen met latexverf die geschikt is voor buiten, dit wordt ook wel buitenlatex genoemd.

Voor deze klus kunt u werkelijk elke RAL of NCS kleur kiezen. Na het buitenmuur stucen is het schilderen een klus die u eventueel zelf kunt uitvoeren, op deze manier kunt u gemakkelijk flink kosten besparen op deze klus. De meeste mensen kiezen er overigens voor om gevel geheel wit te stucen.

buitengevel-stucen
Buitengevel stucen in Amsterdam

Buitenmuur stucen offerte

Wilt u weten hoe wij bij een muur stucen precies te werk gaan? Neem contact met ons op en stel uw vragen.

Wij vertellen u alles over dit stucwerk. Ook wanneer u iemand zoekt om met u mee te denken, staan wij tot uw beschikking. Wilt u een offerte voor een muur stucen ontvangen? Deze sturen wij geheel vrijblijvend binnen 2 werkdagen.

Vraag de offerte direct online aan, laat ons weten wat u wilt laten doen en wij sturen u een aantrekkelijk voorstel met zeer scherpe prijzen voor uw buitenmuur stucen.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!