Muren verven

Het verven van de muren in uw woning zorgt ervoor dat het interieur een geheel nieuwe uitstraling krijgt. Op deze pagina vindt u de verschillende mogelijkheden en de juiste werkwijze om uw muur in uw woonkamer, slaapkamer of keuken weer te voorzien van een nieuwe laag verf.

Omdat het zelf verven van wanden en plafonds niet moeilijk hoeft te zijn, hebben wij speciaal voor u een handig stappenplan geschreven. Uiteraard wilt u een strak eindresultaat, streep loze wanden en de juiste kleur. Lees hier stap-voor-stap ons stappenplan voor een goed eindresultaat.

muren-verven
Muren verven zelf of laten doen?

Hoe verf je zelf je muur?

Benodigde tijd: 1 dag en 2 uren.

Lees hier een handig stappenplan hoe u het beste uw muren kunt verven.

 1. Voorbereidingen

  Haal de ruimte zoveel mogelijk leeg of zet het naar het midden van de ruimte. Verwijder eventuele gordijnen en haal stopcontacten van de wand. Controleer vervolgens de muur op gaten en/ of oneffenheden om deze later op te vullen.

 2. Afdekken en afplakken

  Als de ruimte niet volledig leeg is, dekt u de meubels af met afdekfolie en plak u deze goed vast. Plak vervolgens het binnenwerk van uw elektra af, zodat er geen verf in kan komen. Dek de vloer af met stucloop en de deurkozijnen, tegelranden en plinten af met afplaktape. Zorg dat je met afplaktape 1mm weg blijft van de muur

 3. Muur ontvetten voor het verven

  Vul een emmer met lauw water en doe er een ontvetter in. Volg de instructies op de verpakking van de ontvetter voor de hoeveelheden. Ga met een spons over de muur heen en vergeet geen randen, plafond en kozijnen mee te nemen.

 4. Voorstrijk aanbrengen

  Met een kleine (harige) roller kunt u voorstrijk aanbrengen. Doe dit van boven naar beneden en ga niet heen en weer. Strijk niet breder dan een meter voor. Als de ondergrond donker wordt, is er voldoende voorstrijk aangebracht. Vervolgens kunt u de rest van de muur voorstrijken. Let op; stop nooit halverwege een wand en veroorzaak geen oneffenheden.

 5. Muur verven

  Voor het verven van de muur kun je dezelfde volgorde gebruiken als bij het voorstrijken. Zet bij het aanbrengen van de verf niet te veel kracht. Mocht de verf te dik zijn, verdun het dan met water.

 6. Opruimen en schoonmaken

  Stop de natte rollers in een plastic zak en bind deze met zo min mogelijk lucht dicht. Op deze manier kunt u de rollers nog een week bewaren. Als u wellicht de volgende dag weer verder gaat, plaats dan ook het verfbakje in het plastic en doe een klein scheutje water op de verf tegen het uitdrogen, voordat je het plastic afsluit. Laat de verf eerst 30 minuten drogen voordat u de afplaktape verwijderd en let op dat u de muren niet aanraakt. Pas als de wanden volledig droog zijn, kunnen stopcontacten of eventuele schakelaars worden teruggeplaatst.

Wat kost een muur laten verven?

Het verven van muren is eigenlijk een klus voor een ervaren vakman zoals een stukadoor of een schilder.

Zo heeft u geen gedoe met het inkopen van de juiste materialen en uw vrije tijd kunt u lekker gebruiken voor iets anders. Daarnaast kunnen de professionals deze klus veel beter uitvoeren dan de gemiddelde doe-het-zelver.

Nu vraagt u zich natuurlijk af wat het schilderen van de muren nu gaat kosten. Wij zullen u hier een klein overzicht geven van de prijzen voor het schilderen van uw muren.

Voor het verven van de wanden gebruiken wij eigenlijk bijna altijd de airless spuitmachine waarmee we snel en streep loos muren kunnen spuiten. Echter kunnen wij uw wanden ook sausen met de ouderwetse rol en stok.

Leest u hier de gemiddelde prijzen van verschillende binnenschilderstechnieken:

Schilder techniekPrijs per m²
Binnenschilder uurtarief€ 25,- tot € 30,-
Spuitwerk van muren per m²€ 6,- tot aan € 11,-
Sauswerk van muren per m²€ 10,- tot aan € 14,-
Muur schilderen binnen: 10 m²€ 150,- tot aan € 200,-
Muren schilderen binnen: 20 m²€ 300,- tot aan € 500,-
Muren schilderen binnen: 50 m²€ 750,- tot aan € 1.000,-
Buitenschilder uurtarief€ 30,- tot € 40,-
Muur schilderen buiten: 10 m²€ 200,- tot aan € 300,-
Muren schilderen buiten: 20 m²€ 400,- tot aan € 650,-
Muur schilderen buiten: 50 m²€ 900,- tot aan € 1.200,-

De kosten per m² zijn grotendeels afhankelijk van de ondergrond waarop het sauswerk moet aangebracht worden. Ook is het van groot belang of er een voorstrijkmiddel moet worden toegepast om zo een goede hechting te creëren tussen het oude en nieuwe schilderwerk.

De dekking van de verf is dus afhankelijk van de ondergrond en het soort verf dat er gebruikt wordt. Wij zorgen er altijd voor bij het muren verven dat het goed dekt.

Als u exacte de kosten wilt weten voor het laten verven van uw muren dan raden wij u aan een geheel vrijblijvende offerte aan te vragen zodat wij u de exacte kosten kunnen mailen.

muren-sausen
Muren sausen

Muren verven nieuwbouwwoning

Wij werken heel vaak in nieuwbouwwoningen. Dit is omdat mensen na oplevering zo snel mogelijk de woning netjes willen hebben.

In de meeste gevallen schilderen we de muren direct na het stucen van de gehele woning. Op deze manier zijn de muren in een doorsnee gezinswoning binnen 2 werkdagen strak gestuct en bovendien geschilderd.

Het is daarom ook niet gek dat mensen kiezen voor deze oplossing als ze een nieuwbouwwoning of of nieuwbouw appartement gekocht hebben.

Benieuwd naar de kosten hiervoor? Vraag dan een vrijblijvende offerte voor het stucen en schilderen van uw wanden.

Muren laten verven welke techniek?

Mocht uw keuze vallen op sauswerk dan zal er op een traditionele wijze geschilderd worden met de roller en stok en/of kwast.

Het is veel zwaarder dan het spuiten van de verf waardoor de prijzen gemiddeld veel hoger liggen dan die van spuitwerk.

Bovendien heeft u met roller en kwast een risico op strepen na het verven.

Als u een goed en strak eindresultaat wilt hebben kies dan voor het inhuren van een van onze stucadoors.

Wij gebruiken dan een airless latex spuit. Wij weten als geen ander hoe muren geschilderd moeten worden en zorgen er altijd voor dat u geen strepen of banen te zien krijgt in uw nieuwe schilderwerk.

Het grootste voordeel van het spuiten van wanden met latex is dat het geheel streep loos is en dat u dus een geweldig strak geverfde muur krijgt.

Het spuiten van latex is iets wat u niet zelf kunt doen. Dit is echt een klus die u aan professionals moet overlaten van bijvoorbeeld de Stucadoor-Expert.

Latex-spuiten
Latex spuiten

Kiezen voor latex spuiten

Spuitwerk op de muren wordt vaak gekozen als het om grote oppervlaktes gaat.

De latex verf zal onder een zeer hoge druk worden aangebracht en verneveld de verf over uw muren en plafonds.

Zeker bij het plafond schilderen is spuiten zeer makkelijk en licht werken.

De machine die de druk opvoert van de verf heet een airless verfspuitmachine. Maar wat zijn de voordelen van het latex spuiten?

Omdat de verf onder een druk van rond de 200 bar wordt gebracht kunnen onze stukadoors razend snel te werk gaan en zullen de kosten van het spuitwerk een stuk lager liggen dan die van het sauswerk.

Het eindresultaat zal super egaal zijn en gegarandeerd zonder strepen of banen.

Het spuiten van de muren en plafonds zal structuurloos zijn zodat uw oppervlakte glad en strak is bij het opleveren van het werk.

Onze ervaren, kundige schilders en stukadoors zorgen ervoor dat al uw wanden strak worden afgeleverd tegen betaalbare prijzen.

Wij beschikken over de mensen, de juiste materialen en de juiste kennis van verf om de klus te klaren.

Door voor wanden verven de Stucadoor-Expert te kiezen, maakt u een bewuste keuze voor kwaliteit.

Strak besnijden van verf

Elke kleur is mogelijk

Wanneer u een muur gaat verven wilt u dit natuurlijk doen in de kleur die u het mooist vindt. Het goede nieuws is dat verf in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar is.

Met een Ral of NCS nummer kunt u elk soort verf in elke gewenste kleur laten mengen. Dit geldt dus ook voor latex verf.

Dit betekent dus dat de muren in alle kleuren geverfd kunnen worden. Kies dus uw favoriete kleur uit en laat dit op uw muren schilderen.

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om verschillende kleuren op verschillende muren te verven, elke kleurencombinatie is in principe mogelijk. U kunt zo creatief zijn als u zelf wilt.

Verschil tussen spuiten en rollen?

Het verschil tussen muren verven spuiten van latexverf is dat er met spuiten geen roller of kwast aan te past komt.

U kent zeker wel de banen en strepen die kunnen ontstaan als u een muur of plafond gerold heeft? Dit gebeurt er namelijk niet met latex spuiten! Spuiten van wanden en plafonds is totaal streep- en baanloos.

Door de hoge druk die de zo genoemde airless spuit kan leveren namelijk 200 barr komt er een soort van fijne nevel regelrecht op de wanden en plafonds terecht.

Door de snelheid van het aanbrengen van de verf kunnen er nooit strepen of banen ontstaan en krijgt u het neusje van de zalm zoals de stukadoors zeggen.

Opnieuw gespoten woonkamer met latexverf

Muren verven met nicotineaanslag

Wanneer er in een woning gerookt is, is de kans groot dat er nicotine aanslag op de wanden zit. Deze aanslag staat er om bekend dat deze kan doorslaan in een nieuwe verflaag.

De oplossing om dit tegen te gaan is het gebruiken van isotex. Dit is een isolatie latex die voorkomt dat de rook aanslag door de verf heen komt.

Een nadeel van deze methode is dat het relatief dure verf is. Probeer daarom eerst een klein oppervlak van de muur te schilderen met “normale” latex om te zien of de nicotine aanslag doorslaat.

Als dit niet het geval is kunt u gewone latex gebruiken. Als de aanslag wel doorslaat kunt u kiezen voor isotex.

Een andere minder populaire optie is om de muren eerst schoon te maken. Het schoonmaken voor het verven kunt u het best doen met ammoniak. Zorg er wel voor dat u bescherming draagt voor uw mond en neus.

Muren verven verschillende soorten verf

Er zijn veel verschillende soorten verf te verkrijgen om muren mee te verven. In principe zijn de meeste soorten verven voor de verschillende ondergronden beschikbaar.

Hieronder vindt u een lijstje met populaire verfsoorten om muren mee te schilderen:

 • Lakverf
 • Latex
 • Krijtverf
 • Kalkverf
 • Structuurverf

Al deze verven zijn ook in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Glad stucwerk op de muren

Als u kiest voor glad stucwerk op de wanden dan zult u wellicht zien dat dit makkelijker te schilderen is dan het oude bestaande werk.

Nieuw stucwerk op uw wanden geeft als voordeel dat het nog helemaal intact is en er niet gerepareerd hoeft te worden.

Het nadeel van muren glad laten stucen is dat het verse stucwerk erg zuigend is en er veel verf wordt gebruikt ongeveer 15% meer dan oude wanden.

Korting op muren verven…

Uiteraard wilt u het laten verven van uw muren betaalbaar laten uitvoeren. Hoe u dit kunt doen?

Wij geven u als advies om 3 tot 4 offerte’s van verschillende bedrijven aan te vragen, zodat u onze prijs kunt gaan vergelijken en wij u kunnen laten zien dat wij een van de voordeligste stucadoorsbedrijven zijn die uw muren kunnen gaan schilderen.

U kunt ook direct een offerte aanvragen om erachter te komen hoe gunstig onze tarieven zijn voor het verven van uw muren.

Laat ons weten wat u wilt laten verven of spuiten en wij sturen u een vrijblijvende offerte met daarin een zeer aantrekkelijk aanbod.

Vragen en antwoorden

De voorbereidingen om je muur te verven

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg ervoor dat de vloer onder de te schilderen muur afgeplat is met plastic of stucloper. De muren die aansluiten kunt u het beste afplakken als u de muur een andere kleur wilt schilderen dan de aansluitende muren.

Bereid de ondergrond goed voor

De muur (ondergrond) waarop u wilt schilderen moet schoon en vetvrij zijn. Verwijder altijd loszittende delen, roet en andere dingen die kunnen doorslaan. Ook zullen de onregelmatigheden in de muur bijgewerkt moeten worden met een reparatiemiddel. Zo krijgt u het mooiste eindresultaat.

Werk de oneffenheden weg

Als u het beste eindresultaat wilt dan is het verstandig de kleiner en grote beschadigingen op te vullen met een vulmiddel. Ook kleinere scheurtjes kunt u hiermee wegwerken. Slechte poreuze en zanderige ondergronden zal u moeten voorbehandelen met een primer of voorstrijkmiddel.

Het schilderen van de muur

Nu is de tijd aangebroken om de muur te gaan verven. U heeft immers al veel werkzaamheden moeten verrichten om de muur zo mooi mogelijk te maken. Zorg ervoor dat de verfroller de latexmuurverf goed opneemt.(verstandig is de rol van te voren iets vochtig te maken met water). Nu u de verfroller in de verf bak duwt zal de verf beter verdelen en blijft de verfroller langer heel. Breng de verf gelijkmatig aan op de muur en zorg ervoor dat u overlappend de verf aanbrengt. Op deze manier krijgt u geen banen of strepen te zien.

Plafond of muur schilderen?

Mocht u de wanden en plafonds willen schilderen? Begin dan altijd bij het plafond. Als u het plafond sauzen gaat kunnen er namelijk spetter op de muren komen en dit zorgt weer voor oneffenheden. Schilder als eerste de plafonds en dan de wanden van uw woonkamer of slaapkamers.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!