Muren verven

Het verven van de muren in uw woning zorgt ervoor dat het interieur een geheel nieuwe uitstraling krijgt. Op deze pagina vindt u de verschillende mogelijkheden en de juiste werkwijze om uw muur in uw woonkamer, slaapkamer of keuken weer te voorzien van een nieuwe laag verf.

Omdat het zelf verven van wanden en plafonds niet moeilijk hoeft te zijn, hebben wij speciaal voor u een handig stappenplan geschreven. Uiteraard wilt u een strak eindresultaat, streep loze wanden en de juiste kleur. Lees hier stap-voor-stap ons stappenplan voor een goed eindresultaat.

muren-verven
Muren verven zelf of laten doen?

Hoe verf je zelf je muur?

Benodigde tijd: 1 dag, 2 uren en 4 minuten.

Lees hier een handig stappenplan hoe u het beste uw muren kunt verven.

 1. Voorbereidingen

  Haal de ruimte zoveel mogelijk leeg of zet het naar het midden van de ruimte. Verwijder eventuele gordijnen en haal stopcontacten van de wand. Controleer vervolgens de muur op gaten en/ of oneffenheden om deze later op te vullen.

 2. Afdekken en afplakken

  Als de ruimte niet volledig leeg is, dekt u de meubels af met afdekfolie en plak u deze goed vast. Plak vervolgens het binnenwerk van uw elektra af, zodat er geen verf in kan komen. Dek de vloer af met stucloop en de deurkozijnen, tegelranden en plinten af met afplaktape. Zorg dat je met afplaktape 1mm weg blijft van de muur

 3. Muur ontvetten voor het verven

  Vul een emmer met lauw water en doe er een ontvetter in. Volg de instructies op de verpakking van de ontvetter voor de hoeveelheden. Ga met een spons over de muur heen en vergeet geen randen, plafond en kozijnen mee te nemen.

 4. Voorstrijk aanbrengen

  Met een kleine (harige) roller kunt u voorstrijk aanbrengen. Doe dit van boven naar beneden en ga niet heen en weer. Strijk niet breder dan een meter voor. Als de ondergrond donker wordt, is er voldoende voorstrijk aangebracht. Vervolgens kunt u de rest van de muur voorstrijken. Let op; stop nooit halverwege een wand en veroorzaak geen oneffenheden.

 5. Muur verven

  Voor het verven van de muur kun je dezelfde volgorde gebruiken als bij het voorstrijken. Zet bij het aanbrengen van de verf niet te veel kracht. Mocht de verf te dik zijn, verdun het dan met water.

 6. Opruimen en schoonmaken

  Stop de natte rollers in een plastic zak en bind deze met zo min mogelijk lucht dicht. Op deze manier kunt u de rollers nog een week bewaren. Als u wellicht de volgende dag weer verder gaat, plaats dan ook het verfbakje in het plastic en doe een klein scheutje water op de verf tegen het uitdrogen, voordat je het plastic afsluit. Laat de verf eerst 30 minuten drogen voordat u de afplaktape verwijderd en let op dat u de muren niet aanraakt. Pas als de wanden volledig droog zijn, kunnen stopcontacten of eventuele schakelaars worden teruggeplaatst.

Wat kost een muur laten verven?

Het verven van muren is eigenlijk een klus voor een ervaren vakman zoals een stukadoor of een schilder. U heeft dan geen gedoe met het inkopen van de juiste materialen en u kunt u lekker gebruiken voor iets anders. Daarnaast kunnen professionals deze klus veel beter uitvoeren dan de gemiddelde doe-het-zelver.

Nu vraagt u zich natuurlijk af wat het schilderen van de muren zal kosten. Wij zullen u hier een klein overzicht geven van de prijzen voor het schilderen van uw muren. Voor het verven van wanden gebruiken wij de airless spuitmachine waarmee we snel en streep loos muren kunnen spuiten. Echter, wij kunnen ook uw wanden sausen met de ouderwetse rol en stok.

Leest u hier de gemiddelde prijzen van verschillende binnenschilderstechnieken:

Schilder techniekPrijs per m²
Binnenschilder uurtarief€ 25,- tot € 30,-
Spuitwerk van muren per m²€ 6,- tot aan € 11,-
Sauswerk van muren per m²€ 10,- tot aan € 14,-
Muur schilderen binnen: 10 m²€ 150,- tot aan € 200,-
Muren schilderen binnen: 20 m²€ 300,- tot aan € 500,-
Muren schilderen binnen: 50 m²€ 750,- tot aan € 1.000,-
Buitenschilder uurtarief€ 30,- tot € 40,-
Muur schilderen buiten: 10 m²€ 200,- tot aan € 300,-
Muren schilderen buiten: 20 m²€ 400,- tot aan € 650,-
Muur schilderen buiten: 50 m²€ 900,- tot aan € 1.200,-

De kosten per m² zijn grotendeels afhankelijk van de ondergrond waar het sauswerk op aangebracht moet worden. Ook is het van belang of er voorstrijkmiddel moet worden toegepast, om zo een goede hechting te creëren tussen het oude en nieuwe schilderwerk. De dekking van de verf is dus afhankelijk van de ondergrond en het soort verf dat er gebruikt wordt.

Als u exacte de kosten wilt weten voor het laten verven van uw muren dan raden wij u aan een geheel vrijblijvende offerte aan te vragen, zodat wij u een op maat gemaakte offerte kunnen toesturen.

muren-sausen
Muren sausen

Muren verven nieuwbouwwoning

Wij worden vaak gevraagd voor het schilderen in nieuwbouwwoningen. In de meeste gevallen schilderen we de muren direct na het stucen van de gehele woning. Op deze manier zijn de muren in een doorsnee gezinswoning binnen twee werkdagen strak gestuct en geschilderd.

Benieuwd naar de kosten hiervoor? Vraag dan een vrijblijvende offerte voor het stucen en schilderen van uw wanden.

Muren laten verven; welke techniek?

Mocht uw keuze uitgaan naar sauswerk, dan zal er op een traditionele wijze geschilderd worden met de roller en stok. Echter is dit zwaarder werk dan het spuiten van de verf, waardoor de prijzen gemiddeld hoger liggen dan die van spuitwerk. Bovendien heeft u met roller en kwast een risico op strepen na het verven.

Als u een goed en strak eindresultaat wilt hebben, kies dan voor het inhuren van onze stucadoors. Wij gebruiken dan een airless latex spuit. Wij weten als geen ander hoe muren geschilderd moeten worden en zorgen altijd voor een streep- en baanloos oppervlak. Het spuiten van latex is niet iets wat u zelf kunt doen en kunt u het beste overlaten aan onze professionals.

Latex-spuiten
Latex spuiten

Kiezen voor latex spuiten

Spuitwerk op de muren wordt vaak gekozen als het om grote oppervlaktes gaat. De latex verf zal onder een zeer hoge druk worden aangebracht en verneveld de verf over uw muren en plafonds. Zeker als het gaat om plafond schilderen is spuiten zeer makkelijk en licht werken. Maar wat zijn de voordelen van het latex spuiten?

Omdat de verf onder een druk van rond de 200 bar wordt gebracht kunnen onze stukadoors razend snel te werk gaan en zullen de kosten van het spuitwerk een stuk lager liggen dan die van het sauswerk. Het eindresultaat zal super egaal zijn en gegarandeerd streeploos.

Het spuiten van de muren en plafonds zal structuurloos zijn, zodat uw oppervlakte glad en strak is bij het opleveren van het werk. Onze ervaren, kundige schilders en stukadoors zorgen ervoor dat uw wanden strak worden afgeleverd tegen betaalbare prijzen. Wij beschikken over de mensen, de juiste materialen en de juiste kennis van verf.

Strak besnijden van verf

Elke kleur is mogelijk

Wanneer u een muur gaat verven, wilt u dit natuurlijk doen in de kleur die u het mooiste vindt. Het goede nieuws is dat verf in alle kleuren beschikbaar is. Met een RAL of NCS nummer kunt u elk soort verf in elke gewenste kleur laten mengen. Dit geldt dus ook voor latex verf.

Dit betekent dus dat de muren in alle kleuren geverfd kunnen worden. Kies dus uw favoriete kleur uit en laat dit op uw muren schilderen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om verschillende kleuren op verschillende muren te verven, elke kleurencombinatie is in principe mogelijk. U kunt zo creatief zijn als u zelf wilt.

Verschil tussen spuiten en rollen?

Het verschil tussen muren verven en spuiten van latexverf is dat er met spuiten geen roller of kwast aan te past komt.

U herkent vast de banen wel die zichtbaar worden als de muren heeft gerold? Dit gebeurt niet met latex spuiten! Spuiten van wanden en plafonds is totaal streep- en baanloos.

Door de hoge druk die airless spuit kan leveren, komt er een soort van fijne nevel regelrecht op de wanden en plafonds terecht. Door de snelheid van het aanbrengen van de verf, kunnen er nooit strepen of banen ontstaan en krijgt u het neusje van de zalm zoals de stukadoors dat zeggen.

Opnieuw gespoten woonkamer met latexverf

Muren verven met nicotineaanslag

Wanneer er in een woning gerookt is, is de kans groot dat er nicotine aanslag op de wanden zit. Deze aanslag staat er om bekend dat deze kan doorslaan in een nieuwe verflaag. De oplossing om dit tegen te gaan is het gebruiken van isotex.

Dit is een isolatie latex die voorkomt dat de rook aanslag door de verf heen komt. Een nadeel van deze methode is dat het relatief dure verf is. Probeer daarom eerst een klein oppervlak van de muur te schilderen met “normale” latex om te zien of de nicotine aanslag doorslaat. Als dit niet het geval is kunt u gewone latex gebruiken. Als de aanslag wel doorslaat kunt u kiezen voor isotex.

Een minder populaire optie is om de muren eerst schoon te maken. Het schoonmaken voor het verven kunt u het best doen met ammoniak. Zorg er wel voor dat u bescherming draagt tegen het inademen.

Muren verven verschillende soorten verf

Er zijn veel verschillende soorten verf te krijgen om muren te verven. In principe zijn de meeste soorten voor verschillende ondergronden beschikbaar. Hieronder vindt u een lijstje met populaire verfsoorten om muren mee te schilderen:

 • Lakverf
 • Latex
 • Krijtverf
 • Kalkverf
 • Structuurverf

Al deze verven zijn ook in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Glad stucwerk op de muren

Als u kiest voor glad stucwerk op de wanden dan zult u wellicht zien dat dit makkelijker te schilderen is dan het oude bestaande werk. Nieuw stucwerk op uw wanden geeft als voordeel dat het nog helemaal intact is en er niet gerepareerd hoeft te worden. Het nadeel van muren glad laten stucen is dat het verse stucwerk erg zuigend is en er veel verf wordt gebruikt. Ongeveer 15% meer dan oude wanden.

Korting op muren verven

Uiteraard wilt u het laten verven van uw muren betaalbaar laten uitvoeren. Wij geven het advies om meerdere offertes bij bedrijven aan te vragen, zodat u onze prijs kunt vergelijken en wij kunnen laten zien dat wij een van de voordeligste stucadoorsbedrijven zijn. Laat ons weten wat u wilt laten verven of spuiten en wij sturen u een vrijblijvende offerte met een zeer aantrekkelijk aanbod.

Vragen en antwoorden

De voorbereidingen om je muur te verven

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg ervoor dat de vloer onder de te schilderen muur afgeplat is met plastic of stucloper. De muren die aansluiten kunt u het beste afplakken als u de muur een andere kleur wilt schilderen dan de aansluitende muren.

Bereid de ondergrond goed voor

De muur (ondergrond) waarop u wilt schilderen moet schoon en vetvrij zijn. Verwijder altijd loszittende delen, roet en andere dingen die kunnen doorslaan. Ook zullen de onregelmatigheden in de muur bijgewerkt moeten worden met een reparatiemiddel. Zo krijgt u het mooiste eindresultaat.

Werk de oneffenheden weg

Als u het beste eindresultaat wilt dan is het verstandig de kleiner en grote beschadigingen op te vullen met een vulmiddel. Ook kleinere scheurtjes kunt u hiermee wegwerken. Slechte poreuze en zanderige ondergronden zal u moeten voorbehandelen met een primer of voorstrijkmiddel.

Het schilderen van de muur

Nu is de tijd aangebroken om de muur te gaan verven. U heeft immers al veel werkzaamheden moeten verrichten om de muur zo mooi mogelijk te maken. Zorg ervoor dat de verfroller de latexmuurverf goed opneemt.(verstandig is de rol van te voren iets vochtig te maken met water). Nu u de verfroller in de verf bak duwt zal de verf beter verdelen en blijft de verfroller langer heel. Breng de verf gelijkmatig aan op de muur en zorg ervoor dat u overlappend de verf aanbrengt. Op deze manier krijgt u geen banen of strepen te zien.

Plafond of muur schilderen?

Mocht u de wanden en plafonds willen schilderen? Begin dan altijd bij het plafond. Als u het plafond sauzen gaat kunnen er namelijk spetter op de muren komen en dit zorgt weer voor oneffenheden. Schilder als eerste de plafonds en dan de wanden van uw woonkamer of slaapkamers.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!