Muur stucen

Vindt u het leuk om zelf te klussen en wilt u graag zelf gaan stucen om zo een optimale gladde ondergrond te creëren voor uw schilderwerk? Om je wanden goed te kunnen schilderen of te voorzien van behang, adviseren wij ons stappenplan te volgen voor een gewenst eindresultaat.

Het stucen van muren door onze stukadoors

Hieronder leest u stap-voor-stap hoe u uw eigen muur kunt stucen. Lukt het zelf stucen bij nader inzien niet, dan kunt u altijd een beroep doen op onze stucadoors.

Benodigde tijd: 2 dagen en 1 uur.


 1. De voorbereiding voor het stucen van een muur

  Aan de binnenkant van een woning wordt er voor 90% met een gips gebonden mortel gewerkt. Dit is de ideale basis om te verven en te behangen. Begin met schoonmaken van de ondergrond met een stoffer.

 2. Wanneer u een sterk zuigende muur heeft

  Mocht u een sterk absorberende muur hebben, zoals kalkzandsteen, maak dan de muur goed nat of strijk deze voor met een primer. Het gebruik van een primer zal de zuiging tegengaan en zorgt voor een goede hechting. De hechting voor de bepleistering is zeer belangrijk.

 3. Het aanbrengen van het stucwerk

  Uiteraard wilt u uw stucwerk waterpas en recht uitvlakken. Hiervoor kunt u speciale pleisterwerklatten plaatsen, vervolgens kunt u deze makkelijk opvullen met gipsmortel. Op deze manier is het makkelijk de pleisterlaag gelijkmatig af te strijken. Deze latten, ook wel stucgides genoemd, zijn net zo dik als de pleisterlaag die u aanbrengt. De onderlinge afstand van het plaatsen van deze latten, kan tussen de 50 cm tot een meter zijn.

 4. Het mengen van de gipsmortel

  Het is belangrijk dat u eerst water in de kuip gooit voordat u de gips gaat mengen. Als u dit niet doet, dan zal de gips gaan klonteren en aan de bodem vast blijven zitten. Gebruik een sterke mixer die makkelijk door de aangemaakte gips heen draait. Het gebruik van een boormachine raden wij ten zeerste af.

 5. Het aanbrengen van de gips op de wanden

  Breng de pleister met een roestvrijstale spaan voorzichtig op de muur. Laat de banen die u aanbrengt overlappen en zorg dat u ongeveer 1 cm dik smeert. Op deze manier vult u de muur goed op en kunt u de gips goed afreien langs de stuclatten.

 6. Op tijd de muur glad maken

  Gips heeft een afbindtijd van ongeveer 90 minuten. Dat betekent dat de gips binnen 90 minuten droog is. U zal op tijd de gipsmortel glad moeten pleisteren. Dit kunt u doen door met uw vingers te voelen of u de gips nog kunt indrukken of niet. Het is de bedoeling dat u de mortel met water en een spaan glad maakt en alle oneffenheden eruit haalt.

Wat als het stucen u niet lukt?

Het is helemaal niet gek als het stucen van een muur niet lukt. De gemiddelde stukadoor heeft 5 jaar ervaring nodig om foutloos stucwerk te kunnen leveren. Natuurlijk is zelf stucen goedkoper, maar het kan duurder worden als onze stukadoor het werk opnieuw zou moeten uitvoeren omdat het niet gelukt is. Bedenk daarom goed waar u aan begint en vraag altijd een offerte aan bij ons aan. Wellicht verrassen wij u met onze voordelige prijzen en is zelf stucen niet eens nodig.

stucwerk voor en na
Stucwerk voor en na

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor glad stucwerk, maar het is natuurlijk ook mogelijk om met een bepaalde structuur in uw muren te laten stucen.

Wat kost een muur laten stucen?

De gemiddelde prijzen voor het stucen van een muur zijn variërend. Zo kunt u voor het glad stucen van de wanden 12 euro per m2 betalen, maar ook 22,- euro per m2. De prijzen worden bepaald door de laagdikte van het stucwerk.

Een muur die veel oneffenheid heeft zal meer materiaal nodig hebben om deze glad te maken, dan een betonnen muur die al vrij vlak is. Als onze stucadoors dikker moeten smeren, is hij meer materiaal kwijt en ook langer bezig. Hierdoor wordt de m2 prijs hoger voor het stucen van uw muur.

Wat ook prijs bepalend is, is de moeilijkheidsgraad. Kan de stukadoor makkelijk bij zijn werk of moet hij met een steiger of trap zijn werk bereiken. Dit zijn allemaal aspecten die de kosten van het stucwerk kunnen bepalen. We zullen u een prijsoverzicht geven die onze stukadoors per vierkante meter berekenen voor het stucen van uw wanden.

Let op; dit zijn gemiddelde prijzen en kunnen afwijken afhankelijk van uw situatie.

Diensten stucadoorGemiddelde prijs per m²
Spackspuitwerk€ 8,- – € 10,-
Behangklaar stucen€ 10,- – € 15,-
Sausklaar stucen€ 12,- – € 25,-
Sierpleister (spachtelputz ) € 16,- – € 22,-
Plafond stucen€ 15,- – € 28,-
Schuurwerk€ 17,- – € 25,-
Raapwerk€ 18,- – € 28,-

Prijsvoorbeeld stukadoor: zijn de muren in uw nieuwbouwwoning of oude klus woning gemiddeld 100 m² die u wilt laten voorzien van glad stucwerk dan vraagt de gemiddelde stukadoor een tarief van € 15,- per m². De totaalprijs zou dan uitkomen op € 1.500,-, dit is inclusief BTW. Op deze manier kunt u alle berekeningen maken, zowel voor het laten stucen van de wanden als de plafonds.

Betonlook stucwerk

Nieuwbouw stucen

De meeste nieuwbouwbewoners zijn bang om hun wanden en plafonds te laten stucen in verband met de optredende scheurvorming. Het stucen van een nieuwbouwwoning brengt vragen met zich mee, zoals:

 • Is het niet beter mijn nieuwbouwwoning te behangen?
 • Komen er altijd scheuren in de muren van mijn nieuwbouwwoning?
 • Krijg ik garantie op het stucwerk?
 • Stucen of behangen wat moet ik doen?

Als uw nieuwbouwhuis net is opgeleverd, dan zijn de wanden waarschijnlijk behangklaar opgeleverd en de plafonds gespoten met spackspuitwerk. Omdat een nieuwbouwproject veel kosten met zich meebrengt, kunnen wij ons voorstellen dat uw budget beperkt is om de muren in uw nieuwbouwwoning te laten voorzien van glad stucwerk. Aarzel niet om bij ons een offerte aan te vragen, wij bieden u zeer scherpe prijzen voor het leveren van kwalitatief stucwerk.

Glad stucwerk

In een nieuwbouwwoning raden wij aan de wanden glad te laten stucen. Niet alleen omdat dit voordeliger is, maar ook om scheurtjes makkelijker te herstellen. Wij krijgen vaak de vraag in welk stadium van een nieuwbouw appartement of woning gestuct moet worden. Dit moet eigenlijk als eerste gedaan worden. Bij voorkeur voordat de keuken geplaatst wordt en voordat de vloer gelegd wordt.

sausklaar-stucwerk
Sausklaar stucwerk

Sausklaar laten stucen

Bij sausklaar stucwerk zullen de muren glad worden afgewerkt zodat de wanden kunnen worden voorzien van een nieuwe verflaag. De kosten voor het sausklaar stucen van de muur is afhankelijk van de onzuiverheden die zich op de muren bevinden.

Als de muren vlak zijn kan er een dunne pleisterlaag worden aangebracht van 2 tot 4 mm dikte. De prijzen voor deze wandafwerking liggen gemiddeld tussen de 7,- en 9,- euro per m2 afhankelijk van de dikte.

Bij muren die niet vlak zijn en veel oneffenheden hebben zal er een raaplaag moeten worden aangebracht. Deze laag is veel dikker dan de dunne pleisterlaag en de gemiddelde kosten van het aanbrengen liggen rond de 14,- en 22,- euro per m2.

Buitenmuren stucen

Het is ook mogelijk om uw buitenmuren te stucen. Hier is uiteraard wel een speciale stuclaag voor nodig die bestand is tegen zon en regen. Dit geldt ook voor de verf die zal worden aangebracht.

Het stucen van een buitenmuur of complete gevel gaat vaak in combinatie met een isolatie. Het is mogelijk om isolatieplaten glad te stucen, zodat het er daarna perfect uitziet. De prijzen van het stucen van buitenmuren liggen gemiddeld hoger dan het stucen van binnenmuren. Dit komt omdat het stucen van buitenmuren een stuk zwaarder is en er een compleet ander materiaal wordt gebruikt. Namelijk een cementgebonden specie in plaats van gipsgebonden.

Ook is een stukadoor weersafhankelijk bij het stucen van buitenmuur. Zo kan je bijvoorbeeld niet je buitengevel laten stucen als het regent.

Badkamer muren stucen

Ook badkamermuren kunnen worden gestuct. Hier dient, net als bij buitenmuren, rekening te worden gehouden met het vocht. In de praktijk betekent dit dat badkamermuren met een vochtbestendige onderlaag bewerkt moeten worden. Als de muren in de badkamer vlak en waterpas zijn gestukadoord, dan kunt u zelf kiezen om deze te laten betegelen of te laten afwerken met waterdichte betonlook.

Een belangrijke factor bij het stucen van een badkamer is de coating (een waterdichte laag) die gebruikt wordt. Mocht deze niet goed zijn aangebracht, dan zult u binnen de kortste keren vochtplakken in de muren krijgen dat uiteindelijk kan leiden tot loszittend stucwerk.

prijs-muur-stucen
Stucwerk in de badkamer

Gips en andere materialen

Tijdens het stucen van een muur wordt in veruit de meeste gevallen gebruiken gemaakt van gips. Dit gips wordt egaal op de muur aangebracht, zodat er een mooi en vlak geheel ontstaat. Naast gips zijn er ook andere materialen die gebruikt kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld ook cement gebonden mortel gebruikt worden. Een andere populaire oplossing voor nieuwbouw woningen is een kunsthars gebonden mortel. Dit is een harder materiaal en kan relatief dun worden aangebracht.

Behangklaar laten stucen

Als u uw muren wilt gaan behangen dan is het noodzakelijk dat de muren wel vlak zijn, er mogen geen oneffenheden in het oppervlakte aanwezig zijn. Behangklaar laten stucen van de muren is een stuk voordeliger dan het sausklaar laten afwerken. Omdat kleine oneffenheden geen problemen vormen, hoeft men niet kritisch te zijn met het stukadoren. Dit scheelt de stucadoor tijd en u veel geld!

Vaak krijgen we de vraag of men moet stucen of behangen. De keuze is in onze ogen makkelijk, het antwoord is namelijk stucen. Stucwerk ziet er over het algemeen veel strakker uit. Daarnaast kunt u, nadat de wanden gestuct zijn, ook nog behang eroverheen plakken. Andersom werkt het niet: over behang heen stucen is niet mogelijk.

Plafonds en muren glad stucen

U kunt bij ons terecht voor al uw stucwerkzaamheden, of het nu gaat om uw plafond stucen of uw muur stucen. Wij zijn van alle markten thuis. Bij ons heeft u keuze uit diverse soorten materialen, kleuren en afwerkingen.

Wij kunnen uw wandafwerking zonder enig reliëf verzorgen. Voor een strakke, moderne look of deze juist met reliëf, korrels of een design, wij zijn de beste keuze. U kunt het zo strak of zo grof kiezen zoals u zelf wilt.

Strak gestukadoorde keuken in Almere

Stucen prijzen per m2

Uw muur stucen is zowel een verstandige als een leuke beslissing. Een gestucte muur is namelijk uitstekend beschermd en zorgt bovendien voor de unieke uitstraling die u zelf kunt kiezen. Zo kunt u kiezen voor pleisterwerk of een afwerking met een structuur. Wilt u meer informatie ontvangen over stucen of de stucwerk prijzen? Wij staan u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden, bel gerust met ons kantoor in Zwanenburg / Amsterdam.

Verven of spuiten van muren?

Nadat de muren gestuct zijn, is er een verflaag nodig om de wanden egaal te kunnen krijgen en de laatste spaanslagen te verwijderen. U kunt erover nadenken of u de wanden wilt verven of deze wilt laten spuiten.

Het laten spuiten van wanden met verf heeft als voordeel dat het snel en goedkoper is. Ook kunt u een geheel streeploos eindresultaat verwachten. Het enige nadeel van spuiten van latexverf, is dat er nevel verschijnt en alles goed moet worden afgeplakt.

Drogen van stucwerk

Nadat stucwerk is aangebracht zal het moeten drogen voordat het geverfd kan worden. De droogtijd is afhankelijk van twee verschillende elementen. Een daarvan is het materiaal dat gebruikt wordt, dit heeft een grote invloed op hoe lang het moet drogen. Bij gips duurt dat bijvoorbeeld langer dan bij een cement mortel. Daarnaast heeft de dikte van de laag invloed op de droogtijd. In de regel geldt: hoe dunner de laag, hoe korter de droogtijd zal zijn.

Muur stucen? Vrijblijvend offerte!

Wij denken graag met u mee om tot de ideale oplossing te komen die bij uw huis of pand past. Ook denken wij aan uw portemonnee, vraag direct een vrijblijvende stucwerk offerte aan en kom erachter hoe voordelig stukwerk bij de Stucadoor-Expert is!

Of dit nu gaat om een klein muurtje stucen of een geheel huis, wij zorgen te allen tijde dat u bij ons het voordeligst uit bent.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!