Muur stucen

Vind u het leuk om thuis zelf te klussen? En u wilt graag zelf uw muur stucen? Om zo een optimale gladde ondergrond te creëren voor het schilderwerk? Om je wanden goed te kunnen schilderen of te voorzien van behang zal u eerst ons stappenplan moeten doorlezen om tot een goed eindresultaat te komen.

Leest u hier stap-voor-stap hoe u uw eigen muur kunt stucen.

Het stucen van muren door onze stukadoors

Benodigde tijd: 2 dagen.

Leest u hier alle voorbereidingen voordat u zelf een muur wilt gaan stucen. Stap-voor-stap legen wij u hier alles uit. Lukt het zelf stucen toch niet dan kunt u altijd een beroep doen op onze stucadoors.

 1. De voorbereiding van een muur stucen

  Aan de binnenkant van een woning wordt er voor 90% met een gips gebonden mortel gewerkt. Dit is de ideale basis om te verven en te behangen. Begin met de ondergrond goed vetvrij en schoon te maken met een stoffer.

 2. Sterk zuigende muur

  Mocht je een sterk absorberende muur hebben zoals kalkzandsteen maak de muur dan goed nat of strijk deze voor met een primer. Het gebruik van een primer zal zowel de zuiging tegengaan maar zorgt ook voor een goede hechting. De hechting voor de bepleistering is natuurlijk zeer belangrijk.

 3. Het aanbrengen van het stucwerk

  Uiteraard wilt u het stucwerk waterpas en recht uitvlakken. Wij adviseren hiervoor speciale pleisterwerklatten te plaatsen zodat u deze makkelijk kunt opvullen met de gipsmortel. Op deze manier is het makkelijk de pleisterlaag gelijkmatig af te strijken. De latten ook wel (stucgides genoemd) zijn zo dik als u de pleisterlaag aanbrengt. De onderlinge afstand kan tussen de 50 cm tot een meter zijn.

 4. Mengen van de gipsmortel

  Het is belangrijk dat u eerst water in de kuip gooit voordat u de gips wilt mengen. Als u dit niet doet dan zal de gips gaan klonteren en aan de bodem vast blijven zitten. Gebruik een sterke mixer die gemakkelijk door de aangemaakte gips heen draait. Wij raden ook een boormachine af!

 5. Breng de gips aan op de muur

  Breng voorzichtig de pleister met een roestvrijstalen spaan tegen de muur. Overlap de banen die u aanbrengt en zorg ervaar dat u ongeveer 1 cm dik smeert. Zo vult u de muur goed op en kunt u de gips goed afreien langs de stuclatten.

 6. Op tijd de muur glad maken

  Gips heeft een afbindtijd van ongeveer 90 minuten. Dat wilt zeggen dat de gips binnen 90 minuten droog is. U zal op tijd de gipsmortel glad moeten pleisteren. Dit kunt u doen door met uw vingers te voelen of u de gips nog kunt indrukken of niet. Het is de bedoeling dat u de mortel met water en een spaan glad maakt en alle oneffenheden eruit haalt.

Wat nu als het stucen u niet lukt?

Het is helemaal niet gek als het stucen van een muur niet lukt. De meeste stukadoors doen hier namelijk gemiddeld 5 jaar over. Natuurlijk is zelf stucen veel goedkoper maar het kan ook een stuk duurder worden als onze stukadoor u ellende weer moet opknappen. Een mooie en strakke muur stucen wordt gedaan door een stukadoor om een glad en strak oppervlakte te creëren.

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor glad stucwerk, maar het is natuurlijk ook mogelijk om met een bepaalde structuur je muren te laten stucen.

U wilt een oude muur laten stucen in uw klus woning? Of wilt u de muren in uw nieuwbouwwoning glad laten maken door een stucadoor, en u bent nieuwsgierig naar de kosten per m2? Vind alle informatie over het stucen van muren en de prijzen per vierkante meter op deze pagina.

stucwerk voor en na
Stucwerk voor en na

Wat kost een muur laten stucen?

De gemiddelde prijzen van een muur laten stucen zijn zeer variërend. Zo kunt u voor het glad stucen van de wanden 12 euro per m2 betalen, maar ook 22,- euro per m2. Dit komt omdat de prijs bepaalt wordt door de laagdikte van het stucwerk dat aangebracht wordt.

Een muur die veel oneffenheid heeft zal meer materiaal nodig hebben om deze glad te laten maken dan een betonnen muur die al vrij vlak is. Als onze stucadoor dikker moet smeren is hij meer materiaal kwijt en ook langer bezig. Hierdoor wordt de m2 prijs hoger voor het stucen van uw muur.

Wat ook prijs bepalend is is de moeilijkheidsgraad. Kan de stukadoor makkelijk bij zijn werk of moet hij met een steiger of trap zijn werk bereiken? Dit zijn allemaal aspecten die de kosten van het stucwerk kunnen bepalen.

We zullen u een gemiddeld prijzen overzicht geven die stukadoors per vierkante meter kunnen berekenen voor het stucen van uw wanden:

Diensten stucadoorGemiddelde prijs per m²
Spackspuitwerk€ 8,- – € 10,-
Behangklaar stucen€ 10,- – € 15,-
Sausklaar stucen€ 12,- – € 25,-
Sierpleister (spachtelputz ) € 16,- – € 22,-
Plafond stucen€ 15,- – € 28,-
Schuurwerk€ 17,- – € 25,-
Raapwerk€ 18,- – € 28,-

Prijsvoorbeeld stukadoor: Als u muren heeft in uw nieuwbouwwoning of oude klus woning met een gemiddeld oppervlakte van 100 m² die u wilt laten voorzien van een laagje glad stucwerk dan vraagt de gemiddelde stukadoor een tarief van € 15,- per m².

De totaalprijs zou dan uitkomen inclusief de btw op € 1.500,-. Zo kunt u alle berekeningen maken zowel voor de wanden als de plafonds te laten stucen.

Betonlook stucwerk

Nieuwbouw stucen

De meeste nieuwbouwbewoners zijn wel bang om hun wanden en plafonds te laten stucen in verband met de optredende scheurvorming.

Het stucen van een nieuwbouwwoning brengt dan ook nog wel vragen met zich mee zoals:

 • Is het niet beter mijn nieuwbouwwoning te behangen?
 • Komen er altijd scheuren in de muren van mijn nieuwbouwwoning?
 • Krijg ik garantie op het stucwerk?
 • Stucen of behangen wat moet ik doen?

Als je nieuwbouwhuis net is opgeleverd door de bouwer dan zijn in de meeste gevallen de muren behangklaar opgeleverd en de plafonds gespoten met spackspuitwerk.

Omdat het totale plaatje natuurlijk een hoop geld kost kunnen wij ons voorstellen dat u maar een bepaald budget heeft om de muren in uw nieuwbouwwoning te laten voorzien van glad stucwerk.

Glad stucwerk is beter

Wij raden u wel aan de wanden glad te laten stucen ( strakke nieuwbouw muren ). Niet alleen omdat dit goedkoper is maar ook om scheurtjes makkelijker te herstellen mochten deze er dan toch komen.

Wanneer u een nieuwbouwwoning heeft gekocht zal deze afgewerkt en ingericht moeten worden. Het stucen is de favoriete manier om een prachtige wandafwerking te creëren. Wij krijgen vaak de vraag in welk stadium van een nieuwbouw appartement of woning gestuct moet worden.

Dit moet eigenlijk als eerste gedaan worden. Ideaal gezien moet dit gebeuren voordat de keuken geplaatst wordt en voordat de vloer gelegd wordt.

sausklaar-stucwerk
Sausklaar stucwerk

Sausklaar laten stucen

Bij sausklaar stucwerk zullen de muren glad worden afgewerkt zodat de wanden kunnen worden voorzien van een nieuwe verflaag. De kosten voor het sausklaar stucen van de muur is afhankelijk van de onzuiverheden die zich op de muur bevinden.

Als de muren vrij vlak zijn kan er een dun pleisterlaag aangebracht worden van 2 tot aan 4 mm dikte. De prijzen voor deze wandafwerking liggen gemiddeld tussen de 7,- en 9,- euro per m2.

Dit geldt bijvoorbeeld bijna altijd in nieuwbouwwoningen met een muur die behangklaar is. Bij muren die niet vlak zijn en veel oneffenheden hebben zal er een raaplaag moeten worden aangebracht.

Deze laag is veel dikker dan de dunne pleisterlaag en de gemiddelde kosten van het aanbrengen liggen rond de 14,- en 22,- euro per m2.

Buitenmuren stucen

Het is ook mogelijk om buitenmuren te stucen. Hier is uiteraard wel een speciale stuclaag voor nodig die goed bestand is tegen regen en zon. Hetzelfde geldt voor de eventuele verf die hierop aangebracht wordt.

Het stucen van een buitenmuur of complete gevel gaat vaak in combinatie met een isolatie. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk om lelijke isolatieplaten glad te stucen zodat het er perfect uitziet. De kosten van het stucen van buitenmuren ligt gemiddeld hoger per m² dan het stucen van binnenmuren.

Dit komt omdat het stucen van buitenmuren een stuk zwaarder is en er een compleet ander materiaal wordt gebruikt namelijk cementgebonden specie in plaats van gipsgebonden.

Ook is een stukadoor vaak erg afhankelijk van het weer. Zo kan je bijvoorbeeld niet je buitengevel laten stucen als het regent.

Badkamer muren stucen

Ook badkamermuren kunnen gestuct worden. Hier moet er natuurlijk, net als bij buitenmuren, rekening worden gehouden met vocht. In de praktijk betekent dit dat badkamermuren met een vochtbestendige onderlaag bewerkt moeten worden.

Als de muren in de badkamer vlak en waterpas zijn gestukadoord dan kunt u zelf ervoor kiezen om deze te laten betegelen of te laten afwerken met waterdichte betonlook.

De belangrijkste factor bij het stucen van een badkamer is de coating ( waterdichte laag ) die gebruikt wordt.

Mocht deze niet goed zijn aangebracht dan zult u binnen de kortste keren vochtplakken in de muren krijgen dat uiteindelijk leidt tot loszittend stucwerk.

prijs-muur-stucen
Stucwerk in de badkamer

Gips en andere materialen

Tijdens het stucen van een muur wordt in veruit de meeste gevallen gebruiken gemaakt van gips. Dit gips wordt egaal op de muur aangebracht zodat er een mooi vlak geheel ontstaat.

Naast gips zijn er ook andere materialen die gebruikt kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld ook cement gebonden mortel gebruikt worden.

Een andere populaire oplossing voor nieuwbouw woningen is een kunsthars gebonden mortel.

Deze laatste is wat harder en kan relatief dun opgebracht worden.

Behangklaar laten stucen

Als u uw muren wilt gaan behangen dan is het noodzakelijk dat de muren wel vlak zijn.

Ze hoeven namelijk niet spek glad afgewerkt te worden maar er mogen dan ook geen oneffenheden in het oppervlakte aanwezig zijn. Behangklaar laten stucen van de muren is een stukje voordeliger dan het sausklaar afwerken.

Omdat hele kleine oneffenheden geen problemen vormen hoeft men niet zo heel kritisch te zijn met het stukadoren. Dit scheelt de stucadoor veel tijd en u geld!

Vaak krijgen we de vraag om men moet stucen of behangen. De keuze is in onze ogen gemakkelijk: stucen. Ten eerste is stucwerk een stuk strakker en ziet het er over het algemeen veel strakker uit.

Daarnaast kunt u nadat de wanden gestuct zijn nog behang eroverheen plakken. Andersom werkt het niet: over behang heen stucen is niet mogelijk.

Plafonds en muren glad stucen

U kunt bij ons terecht voor al uw stucwerkzaamheden, of het nu gaat om uw plafond stucen of uw muur stucen, wij zijn van alle markten thuis. Bij ons heeft u keuze uit diverse soorten materialen, kleuren en afwerkingen.

Wij kunnen uw wandafwerking zonder enig reliëf verzorgen.Voor een strakke, moderne look of deze juist met reliëf, korrels of een design zijn wij de beste keuze. U kunt het zo strak of zo grof krijgen als u zelf wilt.

Strak gestukadoorde keuken in Almere

Stucen prijzen per m2

Uw muur stucen is zowel een verstandige als een leuke beslissing. Een gestucte muur is namelijk uitstekend beschermd en zorgt bovendien voor de unieke uitstraling die u zelf kunt kiezen.

Zo kunt u kiezen voor  pleisterwerk of een afwerking met een structuur. Wilt u meer informatie ontvangen over stucen of de stucwerk prijzen? Wij staan u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden bel met ons kantoor in Zwanenburg / Amsterdam.

Verven of spuiten van muren

Nadat de muren gestuct zijn is er een verflaag nodig om de wanden egaal te krijgen en de laatste spaanslagen te verwijderen. U kunt eens gaan nadenken of u de wanden wilt verven of deze laten spuiten.

Het laten spuiten van wanden met verf heeft als voordeel dat het snel en goedkoper is. Ook kunt u een geheel streeploos eindresultaat verwachten. Het enige nadeel van spuiten van latex verf is dat er nevel verschijnt en alles goed moet worden afgeplakt.

Drogen van stucwerk

Nadat stucwerk is aangebracht zal het moeten drogen voordat het geverfd kan worden. De droogtijd is afhankelijk van 2 verschillende zaken. Ten eerste is het materiaal dat gebruikt wordt een grote invloed van hoe lang het moet drogen.

Bij gips duurt dat bijvoorbeeld langer dan bij een cement mortel. Daarnaast heeft de dikte van de laag invloed op de droogtijd. In de regel geldt: hoe dunner de laag, hoe korter de droogtijd zal bedragen.

Muur stucen? Vrijblijvend offerte!

Wij denken graag met u mee om tot de ideale oplossing te komen die bij uw huis of pand past. Ook denken wij aan uw portemonnee, vraag direct een vrijblijvende stucwerk offerte aan en kom erachter hoe voordelig stukwerk bij de Stucadoor-Expert is!

Of dit nu gaat om een klein muurtje stucen of een geheel huis wij zorgen te allen tijde dat u bij ons het voordeligst uit bent.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!