Kan je over behangklare muren schilderen?

Als stukadoorsbedrijf krijgen wij veel vragen over de behangklare muren in een nieuwbouwwoning. Kunnen deze muren worden geschilderd of moeten deze eerst voorzien worden van stucwerk? Op deze pagina leggen wij u uit wat u het beste kunt doen met behangklare wanden.

behangklaar of sausklaar stucwerk

Mogelijkheden voor behangklare muren

Er is altijd een mogelijkheid om een muur die behangklaar is opgeleverd in een nieuwbouwwoning te schilderen c.q. te sausen. Echter is zal de muur wel zeer goed moeten worden voorbereid. Leest u hier de verschillende stappen om een behangklare muur zelf te schilderen:

Benodigde tijd: 2 dagen en 2 uren.

Lees het stappenplan zorgvuldig door, als u zelf wilt overgaan om een behangklare muur te gaan schilderen.

 1. Reinigen van de muur

  Het is van groot belang dat de muur eerst goed gereinigd wordt met een reinigingsmiddel. Ontvet de muren grondig voordat u overgaat tot het schilderwerk.

 2. Zorg voor een gladde muur

  De oneffenheden in de muur zoals gaatjes en scheuren kunt u met plamuur glad afwerken. Lukt dit niet omdat er teveel gaatjes in de muren zitten overweeg dan een stukadoor in te schakelen.

 3. Primeren voor het schilderen

  Wilt u strak geschilderde muren? Breng dan eerst een primer aan zodat het schilderwerk gelijkmatig opdroogt. U krijgt op deze manier geen strepen of banen in uw schilderwerk.

 4. Het schilderen (sausen( van de muur

  Laat de aangebrachte primer goed drogen volgend de instructies van de verpakking. Breng de verflaag in 2 lagen aan zodat deze de muur goed dekt. Bij het gebruik van kleuren is het beter 2 tot 3 keer te sausen.

Wat is het verschil tussen behangklaar stucwerk en sausklaar stucwerk?

Behangklaar stucwerk en sausklaar stucwerk zijn beide een wandafwerking. Maar er zijn toch een paar kleine verschillen.

Eigenlijk zegt het woord het al “behangklaar stucwerk” is een afwerking die geschikt is om overheen te behangen en niet te schilderen. Het oppervlakte wordt door een stukadoor volledig vlak gestuct maar is niet glad genoeg om schilderwerk aan te brengen.

Er blijven in het algemeen kleine oneffenheden en gaatjes in de muren zitten. Echter als u gaat behangen zijn deze niet oneffenheden niet zichtbaar. Behangklaar stucwerk is een stuk goedkoper dan sausklaar stucwerk, dit komt omdat er veel minder bewerkelijke tijd in wordt gestoken door een stukadoor.

Sausklaar stucwerk daar in tegen is een afwerking die de muur geschikt maakt om direct te kunnen schilderen. Het oppervlakte wordt door een stukadoor geheel vlak en spiegelglad gemaakt. Sauskaar stucwerk neemt meer tijd in beslag dan behangklaar stucwerk en is daarom een stuk duurder dan behangklaar laten stucen.

Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen behangklaar stucwerk en sausklaar stucwerk dat sausklaar stucwerk direct te schilderen is en behangklaar stucwerk niet.

behangklaar stucen

Wanneer dan wel behangklaar stucwerk kiezen?

Bent u van plan te behangen? Dan is een muur behangklaar laten stucen hier zeer geschikt voor. Behangklaar stucen betekend dat de muren glad en strak worden afgewerkt. Echter zullen er kleine oneffenheden achterblijven die de stukadoor niet zal wegwerken. Als u geen andere afwerking vereist zoals schilderwerk dan is behangklaar stucwerk dus voldoende.

Mocht u toch twijfelen over behangklaar of sausklaar stucwerk, overleg dan even met de stukadoor wat voor u de beste optie is.

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!